dopašće vam se

Izgleda lepo, a ukus je IZUZETAN: Slani rolat od ajvara je SLAVSKO PREDJELO koje morate da probate (RECEPT)

Ukoliko volite da ukrasite slavsku trpezu šarenim rolatima, ova slana varijanta sigurno će vam se dopasti, a ne oduzima previše vremena i materijala

ilustracijafoto: Nina Jovic/Shutterstock

Sezona slava je uveliko počela, a to znači da se vraćamo zalogajčićima koje inače možda ne pravimo često. Tu svakako spadaju slana predjela, a među omiljenima su slane torte i rolati, koji čine da trpeza izgleda razigranije i veselije, a izdvajaju se i ukusom.


Ova varijanta, u čiju koru se stavlja ajvar, pružiće vam pravo zadovoljstvo — pored toga što se pravi brzo i jednostavno, vaši gosti i vi uživaćete u svakom zalogaju.


Sastojci:


Kora

 

  • 4 jajeta
  • 5 kašika brašna
  • 1,5 kašika ulja
  • 2 kašike vode
  • 3 kašike ajvara
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo


Fil

 

  • čaša krem-sira
  • ostatak čaše kisele pavlake (iz koje ste uzeli kašiku za koru)
  • 170 grama šunke
  • kašika peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 100 grama kačkavalja
  • 2 kisela krastavčića


Priprema


Odvojte belanca, pa ih umutite u čvrst sneg. U odvojenoj posudi umutite žumanca, pa im dodajte ulje, ajvar, pavlaku, vodu, pa kad sve bude homogeno i brašno pomešano s praškom za pecivo, postepeno i uz neprestano mešanje. Posolite, pa postepeno, i uz mešanje dodajte snegu od belanaca, pa izlijte u pleh obložen pek-papirom.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni sve dok ne dobije finu zlatnu nijansu, pa uvijte u rolat u istom papiru na kom se kora pekla i ostavite da hladi.


Pomešajte pavlaku i sir, pa dodajte sitno seckana kuvan jaja, sitno seckanu ili rendanu šunku i sitno seckane krastavčiće.


Potom odmotajte koru i premažite je filom, pa pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte (ovog puta bez papira). Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.