Iako je varijanta s mlevenim mesom jedno od omiljenih jela u svetu, posna verzija musake s pečurkama i pirinčem priprema se sve češće jer predstavlja interesantan spoj poznatih ukusa i vrlo je zasitna
Musaka, tradicionalno arapsko jelo koje se dalje proširilo na grčku i srpsku kuhinju, ima mnogo različitih varijanti: od krompira, tikvica, patlidžana, paprika... Što se tiče samog nadeva, obično je u svakoj od verzija zastupljena neka crta mlevenog mesa, ali ako biste da zamenite meso posnom namirnicom, odličan izbor su pečurke pržene s pirinčem.
Sastojci:
- 700 grama krompira
- 200 grama pirinča
- 300 grama šampinjona
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 veliki paradajz
- sitno seckan peršun, so, biber po ukusu
- ulje
Priprema
Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa u jednoj dubljoj činiji pomešajte s pola kašike ulja i kašikom mlevene paprike.
Sitno iseckajte luk i stavite da se prži, pa dodajte seckane pečurke. Zatim sipajte i sitno sečen paradajz i beli luk, pa na kraju pirinač, začinite po ukusu i pržite dok pirinač ne omekne.
U podmazanoj posudi za pečenje ređajte krompir, pa mešavinu s pečurkama, pa krompir i tako dok ne potrošite sav materijal.
Na kraju pospite peršunom.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok krompir ne bude pečen.