Ovaj tradiconalni recept se prenosi sa kolena na koleno, a čak i početnici će uspeti uz malo truda da ga naprave.
Konačno je stiglo vreme zimnica, džemova, kompota, domaćih poslastica koje raduju čitavu porodicu, a domaćice širom Vojvodine nikada ne propuštaju da na svojoj trpezi imaju domači džem od kupina koji se savršeno slaže uz sve slane namaze, naročito puter.
Idealan doručak u Sremu bio bi parče prepečenog hleba, domaći puter i organski džem od kupina koji opija svojim ukusom i aromom.
Sastojci:
kilogram zaleđenih kupina
250 grama šećera
kašičic cimeta
kašičica vanilin šećera
sok od jednog limuna
Priprema:
Odlediti kupine, oprati ih u mlakoj vodi, a potom dodati šečer i ostaviti ih tokom noći. Ujutru ih prokuvati 15 minuta i ispasirati. Dodati cimet, vanilin šečer, limunov sok i kuvati dok smesa ne bude homogena. Za to vreme uključiti rernu kako bi se tegle ugrejale.Sipajte džem u ugrejane tegle i hermetički zatvoriti.
Ovu posasticu možete konzumirati narednih godinu dana.
Kupine su prava riznica zdravlja, te ih treba jesti što češće. Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi, i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.