Pileće meso i krompir pečeni u rerni uvek su dobra ideja za bogat ručak na brzinu, a ako im dodate i ovaj slasni sos, imaćete utisak da uživate u sasvim novom jelu
Sastojci:
- 4 bataka s karabatacima
- pola kilograma krompira
- 150-200 grama šampinjona
- maslinovo ulje
- kašika suvog začina
- so, biber, peršun po ukusu
Za sos:
- kašika putera
- 2 kašike brašna
- 2 čena belog luka
- 2 šolje mleka
- rendani parmezan po ukusu
Priprema
Oljuštite i operite krompir, pa ga isecite na četvrtine i pomešajte s maslinovim uljem i pečurkama. Začinite po ukusu i sve dobro promašajte.
Dobro operite batake s karabatacima, pa utrljajte suvi začin.
U dubljem tiganju na srednjoj vatri istopite puter, pa postepeno sipajte brašno i mešajte sve dok ne dobijete glatku i gušću smesu. Nakon što proključa, smanjite na tihu vatru, pa dodajte sitno seckan beli luk i rendani parmezan po ukusu, ne manje od jedne šake. Sve vreme mešajte, pa sklonite kad se zgusne.
Obložite duboki pleh pek-papirom, poređajte smesu sa krompirom, pa prelijte jednom polovinom sosa. Zatim poređajte pileće meso, pa prelijte preostalom polovinom sosa.
U rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni pecite najmanje 45 minuta.