ukus je veličanstven

U Turskoj nema popularnijeg poslastice: Slasne PIŠMANIJE, dragulj orijentalnog poslastičarstva (RECEPT)

Pošle su sa tačke na kojoj se spajaju Evropa i Azija, osvojile ceo svet i dobile razne varijante, ali najlepše pišmanije ipak se prave po ovom starom turskom receptu

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 mililitara suncokretovog ulja
  • 5 supenih kašika belog šećera
  • jedna kesica vanilin-šećera
  • 250 grama maslaca koji je odstojao na na sobnoj temperaturi
  • puna šolja od 2 decilitra kokosovog brašna
  • belo brašno

 

Za valjanje:

 

  • šećer u prahu
  • kokosovo brašno

 

Priprema

 

Zagrejte rernu na 170 stepeni i pripremite ravan pleh obložen pek-papirom.

 

U duboku posudu stavite šećer i maslac i dobro umutite, a potom postepeno i uz neprestano mešanje dodajte ulje, vanilin šećer i kokosovo brašno. Dok se sastojci ne sjedine, mutite mikserom najpre na najslabijoj brzini da biste potom pojačali.

 

Postepeno dodajte brašno.

 

Kad se dobro sjedini, obložite testo alu-folijom i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Nakon toga ga raskomadajte, napravite loptice i poređajte po plehu.

 

Pecite na oko 170 stepeni između 10 i 15 minuta, a pazite da keks ostane beo.

 

Potom izvadite pleh iz rerne, sačekajte nekoliko minuta da se loptice prohlade, ali ne sasvim, a onda ih dobro uvaljajte u kokosovo brašno i potom u šećer u prahu. Ponovo ih poređajte po plehu.