deluju

Dobro ih upamtite ― koristiće! 5 potpuno PRIRODNIH TRIKOVA koji ublažavaju simptome stomačnog virusa

Ovih dana ponovo kruže stomačni virusi, pa se sve više ljudi žali na vrlo neprijatne simptome, koji se mogu ublažiti na prirodan način

foto: Profimedia

Najčešći pokazatelji da je u organizam ušao stomačni virus jesu nadimanje, gasovi, dijareja, grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje i gorušica, ali tu su i neki od manje poznatih simptoma koji pak nisu retki ― loš zadah i štucanje.


Kako se pojavljuju, tako tegobe naglo i prolaze, ali one obično traju po nekoliko dana i izrazito su neprijatne. Povraćanje, srećom, uglavnom prestaje nakon 24 sata, dok se dijareja obično zadržava danima. Važno je obratiti se lekaru kako bi vam, u skladu s težinom stanja, dao savet ili propisao terapiju za lečenje, a u međuvremenu možete pomoći sebi ovim sitnicama.

 

  • Pijte više vode


Telu je potrebna voda, kako za varenje, tako i za apsorpciju hranljivih materija iz hrane i pića. Dehidratacija, koja je posledica dijareje i povraćanja, dodatno otežava stanje jer dodatno opterećuje varenje, pa simptomi mogu da budu još jači.

 

foto: Profimedia

Zato je nadoknada izgubljene tečnosti od velike važnosti, a preporučuje se da tokom stomačne infekcije žene unesu oko 2,7 litra dnevno, a muškarci čak litar više! Oko 20 procenata te vode dobićete putem hrane, ali za ostalo morate sami da se postarate ― i to malim gutljajima jer će unos velike količine tečnosti učiniti da ona samo "prođe" kroz vas.

 

  • Izbegavajte ležanje

 

foto: Profimedia

Ukoliko je telo u horizontalnom položaju, kiselina iz stomaka će lakše putovati gore-dole, što znači da je povišen rizik za nastanak gorušice.
Ako već morate da ležite u trenucima kada osećate stomačne tegobe, postavite telo u ugao od 30 stepeni, odnosno izdignite gornji deo tela u odnosu na donji.


Posegnite za đumbirom

 

foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih sastojaka svih domaćih preparata koji poboljšavaju opšte zdravlje sjajan je i kao lek za stomačne i probleme s varenjem. U đumbiru se, naime, nalaze gingeroli i šagoli, jedinjenja koja ubrzavaju kontrakcije u stomaku i ublažavaju mučninu i dijareju.


Bez obzira na to pijete li čaj od đumbira ili ga dodajete jelima, sigurno može samo da vam koristi!

 

  • Uživajte u nani

 

foto: Shutterstock

Pored toga što će vam osvežiti dah, nana sprečava povraćanje i dijareju, smanjuje spazam mišića u crevima i ublažava bolove. Ova biljka se upravo u ove svrhe koristi u narodnoj medicini u Indiji, Pakistanu i Iranu, a efikasna je i suva i sveža i sirova i termički obrađena!

 

  • Topla kupka

 

foto: Profimedia

Voda nešto više temperature pomoći će mišićima da se opuste i olakšati varenje. Ako nemate kadu, od pomoći je držanje termofora na stomaku po 20 minuta.