napustila nas je pre 67 godina

Prva teška nesreća u životu slomila joj je telo, druga — srce: 5 zanimljivosti o Fridi Kalo koje verovatno niste znali

Za života je doživljavala profesionalne uspehe, ali u godinama nakon smrti stekla je status legende

foto: Profimedia

Meksička slikarka Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon rođena je u Kojoakanu, u porodičnoj kući, a napustila svet 13. jula 1954. godine, kada je imala samo 47 godina. "Nadam se da je odlazak radostan i da se više nikada neću vratiti", napisala je Frida pred smrt u svom dnevniku, ne sluteći da odlazi u legendu i da će nastaviti da živi širom planete onako kako nije ni slutila tokom sati i sati provedenih ispred slikarskog platna...

 

  • Odabrala je sebi datum rođenja

 

foto: Profimedia

Iako je dobro poznato da je Frida rođena šestog dana jula 1907. godine, što je stajalo iu njenim dokumentima, slikarka je uvek tvrdila da se rodila 7. jula 1910, u godini izbijanja Meksičke revolucije jer je želela da se početak njenog života dovede u vezu s modernim Meksikom.

 

  • Kao vrlo mlada se suočila s teškim zdravstvenim problemima

 

foto: Profimedia

Kada je imala šest godina, dijagnostikovana joj je dečija paraliza, koja je dovela do trajnih posledica po njeno zdravlje i oštećenja desne noge. Ipak, to nije bio jedini razlog Fridinih brojnih zdravstvenih problema — kad je imala 18 godina, povređena je u sudaru autobusa i tramvaja, nakon čega je operisana čak 32 puta.

 

  • Bila je golubica jednom slonu

 

foto: Profimedia

Kad je imala 22 godine, udala se za 21 godinu starijeg Dijega Riveru, a javnost ih je često nazivala — Slon i golubica, zbog velike razlike u njihovoj građi. Ova ljubav značajno je poljuljala uvek ponosnu i prkosnu Fridu, jer je Dijego paralelno održavao veze s brojnim ženama dok je bio njen suprug, pa čak i s njenom sestrom. Zato je i sama slikarka počela da se upušta u afere, a patila je toliko da je supruga često nazivala drugom nesrećom u njenom životu.

 

 

  • Više puta je pokušala da postane majka

 

foto: Profimedia

Iako istoričari nisu u potpunosti saglasni koliko je Frida želela da bude majka, poznato je da je više puta bila u drugom stanju.


Budući da je tako mlada doživela teške povrede i da joj je karlica prelomljena na tri mesta, nije uspevala da održi trudnoće. Četiri puta je pobacila, a na svojoj slici "Bolnica Henri Ford" prikazala je kako se osećala prilikom jedne od kiretaža. U pitanju je autoportrert iz 1932, na kojoj je vidimo kako leži u lokvi krvi u krevetu, odakle crvenim vrpcama pridržava karlicu, fetus, puža, metalnu spravu koja se koristila za abortus, kičmeni stub i ljubičasti cvet.

 

  • Pravu slavu stekla je tek nakon smrti

 

foto: Profimedia

Iako je Frida bila uspešna za života, uglavnom je doživljavana kao "žena Dijega Rivere" i marginalna ličnost. Tek nekoliko godina nakon smrti njen rad je svetski priznat, a reputacija joj je vrtoglavo rasla tokom sedamdesetih, više od 15 godina nakon što je preminula. "Fridomanija" je nastavila da se širi planetom, pa je 1977. godine njena slika je prodata za 19.000 dolara, a jedan autoportret je 1995. prodat za 3,2 miliona dolara.