icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

NI DANAS NE ZNA TAČAN UZROK

NAKON SEDAM POBAČAJA, IZGUBILA JE I NJU: Ćerka Eve Ras preminula je sa samo 24 godine, a njena smrt ostala je misterija

Glumica ni danas, 28 godina nakon što je ostala bez ćerke Krune, ne zna šta je tačan uzrok smrti.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Eva Ras (80) i slikar Radomir Stević Ras dugo su želeli potomstvo, a jedna od najpoznatijih žena srpskog filma uspela je da iznese samo jednu trudnoću.


Nisam mogla da imam više dece. Osam puta sam u životu bila trudna, a sedam puta je bio spontani pobačaj. Imala sam 40 godina kada je Ras preminuo i to se završilo — ispričala je Eva jednom prilikom.


Kako je istakla, jednom je pobačaj doživela tokom snimanja filma "Čovek nije tica".

 

Posle šest godina braka dobili smo ćerku Krunu, 9. januara 1969. Mi smo sve vreme hteli da imamo dete, ali sam ja gubila bebe. Jednom, baš kad sam imala spontani, snimala sam film "Čovek nije tica" u Boru. Pravo iz bolnice "Narodni front" sedam u kola i idem u borski rudnik, penjem se na dimnjak, vozim lokomotivu, a krvarim — otkrila je glumica.


Njen suprug preminuo je 22. novembra 1982. godine, a devet godina kasnije Eva je ostala i bez ćerke. Kruna je, naime, studirala u Parizu, a njena smrt nastupila je iznenada. 


Taj dan je trebalo da idem na premijeru u Suboticu i čekala sam kola da dođu po mene. Zvoni interfon, ja kažem da ću odmah sići dole, a oni odgovore: "Ne, mi ćemo doći kod vas". Tri policajca su došla u moj stan i pitaju me da li je moja ćerka bila u Parizu, a ja kažem: "Pa, ona je sada tamo", a oni meni kao iz topa: "Pa, ona je umrla!" Tako sam ja saznala — s bolom je ispričala Eva pre nekoliko godina. — I, naravno, oni ništa ne znaju o tome, nego su me poslali da idem u Ministarstvo spoljnih poslova da mi oni kažu. Ali ni tamo ništa nisu znali. Pa su mi portiri rekli, onako, da me uteše valjda: "Ako niko ništa ne zna, možda je vaša ćerka i živa." To me je nekako držalo u nadi da zaista jeste. Na kraju su mi u policiji u Ljermontovljevoj rekli da je umrla, posle tri dana. Bio je to 3. jul 1993. Jedva sam uspela, uz pomoć ministra spoljnih poslova i još nekih ljudi, da deportujem Krunino telo i da je ovde sahranimo. Uz kovčeg smo dobili i nalaz obdukcije, francuska policija ništa nije otkrila i zapisali su da je umrla prirodnom smrću. Ja sam kasnije pričala nekim mojim kumovima da se ona tamo u Parizu možda upetljala u neke mračne stvari, politiku, i da je zato francuska policija napisala onako u izveštaju. Onda mi je moj kum Milenko Vučetić, pisac, rekao da pričam radnju kao iz filma "Nikita" i da to nema veze sa realnošću. Ne znam, tako je Bog hteo.

Glumica često s ponosom priča o svojoj ćerki.

 

Ono što niko ne može da porekne jeste da je Kruna Ras bila najmlađa srpska spisateljica koja je od sedme do dvanaeste godine objavila tri književna remek-dela — rekla je ona jednom.

 

Eva je jednom prilikom istakla da zbog svih tragedija koje su je u životu zadesile ne može da gleda na život površno i da smatra da uteha ne postoji.


A pošto sam ja sahranila celu svoju porodicu, onda ne mogu površno da gledam. Nema utehe. Uteha će biti kad im se budem pridružila. To čekam svakog dana, ali svakog dana se probudim. Nikad nisam imala planove da ovoliko živim. Ja sam Božjom voljom gubitnik na ovom svetu — kaže Rasova.