OBOŽAVAO JU JE

TAKO PREFINJENA, A PRAVI SE TAKO LAKO: Recept za omiljeni desert Kristijana Diora — POMPADUR torta s engleskim kremom

Iako nije bio vičan kuvar, Kristijan Dior često je posećivao restorane i uživao u ukusima različitih jela.

foto: Profimedia

Francuski kuvar i modna kuća Dior su napravili i digitalno izdanje kuvara, sa njegovim omiljenim jelima. Pompadur torta je desert u kojem je najviše uživao.

 

Pompadur torta

 

Sastojci:

 

250 g čokolade

250 g putera

200 g šećera

4 jajeta

1 supena kašika brašna

još 30 g putera

 

PROČITAJTE JOŠ I:

 

TO JE NAJGORE ŠTO ŽENA MOŽE DA URADI: Kristijan Dior tvrdio je da PRAVE DAME ovo sebi NIKADA ne smeju da DOZVOLE!

 

Priprema:

 

Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom.

 

Engleski krem

 

Sastojci:

 

6 žumanaca

½ l mleka

150 g šećera

prstohvat soli

1 štapić vanile

 

Priprema:

 

Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu.