recept

PRAVI SE JOŠ LAKŠE OD OBIČNOG, MNOGIMA JE UKUSNIJI: Baskijski čizkejk je NAJKREMASTIJE savršenstvo od kolača

Od klasičnog čizkejka razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorela korica...

foto: Shutterstock

Baskijski čizkejk je 1990. osmislio kuhar Santjago River.

Izvorni recept sadrži samo pet sastojaka: krem sir, slatku pavlaku, šećer, jaja i brašno. Recept koji donosimo u nastavku ne razlikuje se mnogo od originalnog; dodata je aroma vanile, ali možete je i izostaviti.

 

Sastojci

 

300 g krem sira

120 g šećera

2 jaja

20 g glatkog brašna

200 ml slatke pavlake

3 g vanile (mahuna, pasta ili aroma)

2 g soli

 

Postupak

 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, pa ga namastite maslacem.

 

U posudi mikserom izmešajte krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini. Potom dodajte brašno, prstohvat soli i vanilu. Dodajte slatku pavlaku. Sve sastojke povežite mikserom.

 

Smesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 55-60 minuta, odnosno dok površina čizkejka ne poprimi lepu zlatno-smeđu boju. Površina bi trebalo da bude tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga.

 

Čizkejk ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.