Čak i ako ne možete da zamislite obrok bez mesa, zdravstveni benefiti ove namirnice će vas naterati da se predomislite...
Mahunarke jedinstvenog ukusa imaju povoljno dejstvo na zdravlje: dobar su izvor proteina, smanjuju holesterol, stabilizuju nivo šećera u krvi i zbog dugog osećaja sitosti koji proizvode pomažu u mršavljenju. Zbog svih pozitivnih efekata, mi vam preporučujemo da gulaš umesto s mesom pripremite upravo sa leblebijama.
Sastojci
200 g sirovih leblebija
1 srednji crni luk
1 šargarepa
malo korena đumbira
pola kašičice karija
pola kašičice kurkume
2 kašike brašna
so, biber
Priprema:
Sirove leblebije tokom noći ostavite u šerpi sa hladnom vodom. Isecite na kockice crni luk i šargarepu, pa ih dinstajte oko 5 minuta u malo maslinovog ulja i vode. U to dodajte litar i po vode i oceđene leblebije.
Dodajte so i biber, pa ostavite na srednjoj vatri da se krčka oko pola sata. Nakon 30 minuta narendajte đumbir, dodajte kari i kurkumu. Brašno sipajte u činijicu, dodajte hladne vode i dobro promešajte. Sipajte u šerpu i ostavite da proključa.