kakvo je vaše iskustvo?

TEMA O KOJOJ SE NE PRIČA DOVOLJNO: Mame na Tik Toku masovno dele kakve je posledice porođaj ostavio na njihovo telo

Sledeći put kad zamerite nekoj prijateljici što se ne bavi malo više svojim telom ili frizurom posle porođaja, setite se da u tom trenutku možda — pored brige o bebi i svom domu — muči muku s nekim od ovih problema...

foto: Shutterstock

Trudnoća i porođaj značajno utiču na telo — ovo stanje ne naziva se bez razloga drugim, a žene prolaze kroz brojne fizičke, psihičke, hormonske, životne... promene. I to korenite!


Zato ne čudi što trudnoća i porođaj često ostave velike posledice, a ova tema je čak i danas na neki način tabu. Budući da se na društvenim mrežama danas mogu naći zapaženi borci i borkinje protiv rušenja tabua, ne čudi što je na red došla i ova tema.


Madison Brinkdopke, korisnica Tik Toka, nedavno je progovorila o svom slučaju. Kako je objasnila, ona se neprestano bori s hemoroidima.

 

Nisam znala da, kad ih jednom dobiješ, imaš ih zauvek — požalila se ona i istakla da svaki put kad pomisli da je na korak od toga da se reši hemoroida, problem se vrati. — U ovom trenutku, moja cela zadnjica je jedan veliki hemoroid.

 

Ona je nadahnula i mnoge druge žene da podele svoje iskustvo s posledicama trudnoće ili porođaja.


Slaba bešika — napisala je jedna mama i napomenula da joj se deci da morki tokom kašlja ili smeha.


Leđa me još uvek bole zbog epiduralne anestezije — napisala je druga i otkrila da se pred svaki početak ciklusa zbog snažnog bola oseća kao da ponovo proživljava porođajne kontrakcije.


Slomila sam repnu kost tokom porođaja. Još uvek ne mogu da desim u određenim položajima i, uopšte, dugo da sedim — napisala je jedna mama.


Ipak, dobar deo žena koje su pogledale Madisonin video istakle su da pate od posledica koje se ne vide: psihičkih. Postporođajna depresija svakako je tema o kojoj se često govori, a posebno je značajno što to se češće čine i poznate dame, ali je i dalje na neki način zanemarena, a mnoge žene ne shvate na vreme šta im se događa i zato, ili zbog straha šta će reći okolina, ne posete stručnjaka i ne dobiju adekvatnu pomoć.

 

Imate li i vi neku neprijatnu posledicu trudnoće ili porođaja? Napišite nam u komentarima.