moć prirode

Svi je koristimo kao začin, ali ova biljka ima širu primenu

Iako je ceo svet uglavnom koristi kao dodatak jelima, dobro je poznato da ova biljka ima brojna blagotvorna dejstva 

foto: Shutterstock

Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i značajna lekovita svojstva.

 

Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i često su ga pleli u krune i vence tokom svojih rituala. U XV veku Paracelzijus ga je koristio protiv dijareje, psorijaze, povraćanja, bolesti žutice i gljivičnih oboljenja.

 

Na Internacionalnom kongresu integralne medicine u Salcburgu 2003. godine, origano je predstavljen kao korisna lekovita biljka, moćnih lekovitih svojstava, koja se sve više istražuju. Esencijalno ulje origana i njegove aromatične komponente su lekoviti. Studije njegove biološke aktivnosti ukazuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih (gljivičnih), antiviralnih i antioksidantnih osobina. Ulje origana, već dugo se koristi u aromaterapiji. Danas je sve popularnije origano koristiti suv i mleven, u kapsulama, te u obliku ulja koje se aplicira na kožu, piju u vidu kapi, koriste za inhalacije.

 

 

U narodnoj medicini koristi se osim kao sredstvo za iskašljavanje, zatim za širenje bronhija i protiv grčeva, za upale sinusa i posebno hronične grlobolje, nespecificne upale uha, bešike, prehlade, viroze, grip i dugotrajnih tegoba sa nosem. Dženifer Biling i Pol Šerman s Univerziteta Kornel iz Njujorka su otkrili da origano ubija 100 odsto kolonija tridesetak vrsta bakterija in vitro koje uključuju Psudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis.

 

foto: Shutterstock, Profimedia

Sastojci origana

 

Ulje dobijeno iz lišća origana Oreganum vulgare subsp. hirtum sadrži dva glavna sastojka – timol i karvakrol, dva jedinjenja, iste formule i molekularne mase, veoma su slična. Razlikuju se samo po svojoj strukturi (u hemiji se ovaj fenomen naziva izomerizam). Oba esencijalna ulja – s obzirom da su derivati fenola – imaju izuzetan antibakterijski i antivirusni efekat. Takođe, origano sadrži i flavonoide, koji su odlični antioksidansi i pospešuju zaštitu ćelija od slobodnih radikala, a sadrži i rozmaricinsku kiselinu, sterole, vitamine A i C, kao i brojne minerale. Važno je napomenuti, da su u poređenju sa uobičajenim oblicima origana (začin, osušena biljka), ovi aktivni sastojci u ulju su prisutni u viskoj koncentraciji. Sve ovo utiče na rad imunog sistema, popravlja energetsko stanje svih ćelija i time popravlja odbrambenu sposobnost organizma.

 

Aktivne komponente ulja origana jačaju zidove sitnih kapilara duž sluznice disajnih organa i gastrointestinalnog trakta. Ulje origana deluje opuštajuće na bronhospazam, razblažuje sekret, pomaže iskašljavanje i deluje protiv kašlja.

 

Jednako ga mogu uzimati i odrasli i deca (naravno, uz konsultacije sa lekarom), popiti par kapi u čaši vode, soka, može se koristiti i spolja u kupkama, za jačenje desni, za masažu ili za inhalaciju. Može se koristiti i u aparatima za dezinfekciju prostorija, za dezinfekciju ruku itd.

 

Važna napomena je da nikakav preparat nemože da zameni uravnoteženu i raznovrsnu ishranu i zdraviji način života, kao ni tretmane kod lekara i konsultacije sa njim.