zima stiže!

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU ZIMNICU: Ovako možete napraviti PRAVI DOMAĆI AJVAR u svom STANU!

Fenomenalan bakin recept za ukusan domaći ajvar

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

5 l vode

15 kg paprika

5 kg plavog patlidžana

250 - 300 gr soli

4 kašike esencije

1/2 l ulja

biber u zrnu

lovorov list

 

foto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5 l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu.

 

Kad provri, ubaciti papriku, pa kad provri, promešati i pustiti još minut da vri; odmah vaditi u vanglu i pokriti.

 

Plavi patlidžan oljuštiti i iseći na četvrtine i njega obariti u istoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti, ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati, najbolje celu noć.

 

Papriku mleti na mašini za meso, najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje, istresti mlevenu papriku i mešati i pržiti oko 2.5 do 3 sata. Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača.

 

Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti; mogu se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u rerni 90 min. na 90 stepeni da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.