Neodoljiva pita zaljubitelje testa i sira je jedno od najpopularnijih jela ovog kraja
Sastojci za testo:
- 700 g mekog brašna
- 420 ml tople vode
- ravna kašičica soli
Za fil:
- 3-4 veze zelja
- 150 g sjeničkog punomasnog sira
- 150 g sjeničkog polumasnog sira
- 150 g sitnog sjeničkog sira
- 250 ml sjeničkog kiselog mleka
- 4 jaja
- oko 50-100 ml ulja
Priprema
Testo umesiti sa topolom vodom, napraviti dve jufke i ostaviti nauljene da odstoje oko 30 minuta, piše Stvar ukusa. Nakon toga, na sto staviti čaršav, pospite ga brašnom, lopticu testa stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite testo sve dok ne dobijete tanku koru.
Opkrojite višak testa oko stola, stavite nadev koji ste prethodno pripremili od navedenih sastojaka za fil, a zatim pomoću čaršava urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni.
Služiti uz sjeničko kiselo mleko.
( Izvor: Stvar ukusa )