brzo, lako, prelepo

RUČAK ZA SAMO POLA SATA: 3 bogata i ukusna jela koja ne oduzimaju previše vreme (RECEPTI)

Ako želite brz, a ukusan obrok, onda pogldajte ove fantastične predloge. Treba vam pola sata vremena i na stolu će biti ručak koji će sve oboriti s nogu.

foto: Shutterstock

Ukoliko nemate mnogo vremena za kuvanje ili jednostavno želite da pripremite hranljiv obrok na brzinu, probajte neki od ovih recepata — reč je o jelima koja su vrlo ukusna i dugo nas drže sitima, a spremaju se za manje od pola sata!

 

Tikvice zapečene sa nekoliko vrsta sira

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 1/2 šolja rikota sira
  • 1 šolja izrendanog parmezana
  • 1 veliko jaje
  • 1 čen belog luka
  • so, biber
  • 4 srednje tikvice, rezane debljine 1/4 “
  • 1 konzerva seckanog pelata
  • 1 1/2 šolja iseckane mocarele
  • svež bosiljak

 

Priprema


Zagrejte rernu na 180°C i malo nauljite tepsiju u koju ćete ređati tikvice, piše Stvar ukusa. Zatim u posudi pomešajte rikotu, 1/2 šolje parmezana, jaje i sitno seckan beli luk. Posolite i pobiberite pa sjedinite sastojke. Tikvice isecite po dužini na tanke kriške.

 

Na radnu površinu stavite tri kriške tikvica tako da se malo preklapaju, pa preko sipajte kašiku smese sa rikotom. Urolajte i prebacite u pripremljenu posudu za pečenje. Ponovite postupak dok ne utrošite sastojke. Pelat viljuškom izdrobite što više i sipajte preko urolanih tikvica. Zatim sve pospite preostalim parmezanom i mocarelom.

 

 

Pecite dok tikvice ne omekšaju i sir se istopi, oko 30 minuta. Poslužite sa svežim bosiljkom.

 

Piletina u kremastom sosu od pečuraka 

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 šolja brašna
  • so, biber
  • 4 pileća filea
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 230 g šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 3/4 šolje desertnog vina
  • 3/4 šolje pilećeg bujona
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • malo svežeg peršuna

 

Priprema


U tanjir sipajte brašno, pa posolite i pobiberite. Zatim piletinu uvaljajte u brašno. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri rastopite jednu kašiku putera i ulja. Dodajte piletinu i pecite po pet minuta sa obe strane. Treba da dobije zlatnu boju. Izvadite meso iz tiganja i stavite na čist tanjir.

 


Napravite sos. Rastopite preostalu kašiku putera u tiganju gde ste pržili meso i dodajte iseckane šampinjone. Kuvajte dok pečurke ne budu gotove. Ako vam deluje da u tiganju nema više tečnosti dodajte malo maslinovog ulja. Zatim dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Dodajte vino, bujon, pavlaku za kuvanje i sitno seckan peršun. Ostavite da proključa. Vratite piletinu u tiganj i ostavite da se krčka nekih deset minuta.

 

Piletina sa paprikom i tikvicama

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 450 g pilećeg filea
  • so, biber
  • 1/2 crnog luka
  • 2 paprike
  • 2 srednje tikvice
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašike origana
  • 1 šolja pileće supe
  • 1 konzerva pelata
  • svež bosiljak


Priprema


U velikom tiganju ispržite piletinu koju ste prethodno posolili i pobiberili. Kada meso bude gotovo prebacite u tanjir. Dodajte tanko isečen crni luk i paprike isečene na trake u tiganj i kuvajte dok ne omekšaju, nekih 5 minuta. Zatim dodajte tikvice isečene na kolutove i kuvajte dok ne omekšaju. U tiganj dodajte i sitno seckan beli luk i kuvajte još nekih minut. Začinite origanom.
Sipajte supu i pelat, pa dinstajte 10 minuta. Vratite piletinu u tiganj. Pre posluživanja, ukrasite bosiljkom.