Prema starinskom receptu, ovo jelo se pravilo od suvog, starog hleba i to popareno toplom vodom.
Sastojci:
- 400 g starog hleba
- 4 dl mleka
- 6 dl vode
- 40 g putera
- 10 ml maslinovog ulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 mladi luk
- 3 čena belog luka
- bosiljak
- so
- biber
Priprema
Hleb iseći na kockice. Pola putera otopiti, pa na njemu propržiti sitno isečen crni, mladi i 1 čen belog luka. Dodati kašičicu šećera, pola kašičice soli i malo bibera. Kada se luk karamelizuje, dodati mleko i ostaviti da se kuva oko 5-10 minuta.
Dodati iseckani bosiljak, pa sipati 3 dl vode. Hleb isečen na kockice propržiti na maslinovom uljuite kockice hleba na maslinovom ulju, na kojem je prethodno propržen 1 čen belog luka.
Hleb sjediniti sa mešavinom mleka i karamelizovanog luka. Lagano dodavati ostatak vode, dok ne dobijete željenu gustinu. Kad su se sastojci sjedinili, dodati treći čen belog luka i ostatak putera. Kratko zapeći u rerni.