obratite pažnju

ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU, ALI KORONA NIJE IŠČEZLA: Ako ne poštujete ova pravila, NEĆETE UĆI u autobus gradskog prevoza

U petak, 8. maja, u Beogradu će ponovo raditi gradski prevoz, a ovo je sve što treba da znate ako planirate da ga koristite

foto: Shutterstock

Javni prevoz u Beogradu biće organizovan u skladu sa preporukama Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa i u skladu sa epidemiološkom situacijom.

 

Vozila GSP Beograd u masovnijem broju ponovo izlaze na ulice u petak 8. maja, a previđeno je nekoliko faza. Najpre, postoje pravila za ulazak u autobus, ko sve može da se prevozi, a i vozači imaju pravo da ne puste u vozila sve koje žele da uđu.


Ukratko: ko nema masku i rukavicu - ne može u vozilo. Ko NE NOSI PRAVILNO masku i rukavice - ne može u vozilo. Ako su sva predviđena mesta za sedenje popunjena, vozač i redar vas neće pustiti u vozilo.

 

U autobusima ĆE BITI i STAJANJA, ali na obeleženim mestima.

 

PRENOSIMO SAOPŠTENJE GSP BEOGRAD:

 

Prva faza, koja, dakle, počinje u petak, 8. maja, omogućava korišćenje javnog prevoza samo zaposlenim osobama koje pravilno nose ličnu zaštitnu opremu - maske i rukavice.

 

- Ulazak putnika u vozilo biće moguć samo na jednim vratima (prednjim), dok će izlazak putnika biti na vratima obeleženim za izlaz, što će na vozilu biti obeleženo.

 

- Mesta za sedenje i stajanje biće vidno obeležena u svakom vozilu što će biti i maksimalni dozvoljeni broj putnika u vozilu.

 

- Redar prevoznika će u vozilu voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu, proveravaće validaciju kartica za zaposlene što će im ujedno biti i dokaz da je reč o zaposlenim osobama.

 

- Zaposleni svoj status dokazuju personalizovanom A1 BusPlus karticom sa uplaćenom pretplatnom kartom za tekući mesec za odgovarajući broj zona i u tom slučaju ne moraju kod sebe da imaju overen radni nalog.

 

foto: Profimedia

- Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, koje će takođe biti omogućene, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju karte pokažu i radni nalog za tekući dan izdat od strane poslodavca. (Dopuna mesečne karte kao i kupovina jednodnevne, trodnevne i petodnevne karte biće omogućena na kioscima širom Beograda na oko 2.000 prodajnih mesta).

 

- U slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera, kao i u slučaju da u vozilu nema mesta za nove putnike (ako su sva obeležena mesta popunjena), vozačima je dozvoljeno da u vozilo ne prime putnika, a u slučaju potrebe i da zaustave vozilo i obaveste nadležni operativni-kontrolni centar, koji će odmah pozvati komunalnu miliciju ili policiju radi intervencije.

 

- Ako putnici primete da je u vozilu veći broj putnika od dozvoljenog ili da se neki putnici ne pridržavaju preventivnih mera (ne nose masku i rukavice), imaće mogućnost da takve slučajeve prijave telefonom na BEOKOM servis (tel. 0800 110 011), pri čemu je potrebno da prijave broj linije na kojoj se voze, ID broj vozila, vreme i mesto uočene nepravilnosti, kako bi bile preduzete adekvatne mere.

 

- Prevoznici su u obavezi da prilikom javnog linijskog prevoza putnika postupaju po svim preporukama zdravstvenog sektora poštujući i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

 

- Vozači i redari moraju da nose zaštitnu opremu, maske i rukavice, dok vozačka kabina mora biti zaštićena, plastičnom ili drugom pogodnom providnom pregradom.


Druga faza omogućiće đacima i studentima korišćenje javnog prevoza u Beogradu, treća faza nezaposlenima, turistima i penzionerima do 65 godina, dok se četvrta faza odnosi na omogućavanje prevoza starijima od 65 godina.

 

- Trajanje svake faze biće određeno na osnovu preporuka struke.