ne opuštajte se!

KAKO SE PONAŠATI U PREVOZU, KAFIĆU, POŠTI...? Ako izlazite napolje, OBAVEZNO pročitajte ovo!

0

Ukoliko morate da napustite svoj dom dok traje pandemija virusa korona, evo šta morate imati na umu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najbolji način da se spreči širenje korona virusa jeste da ostanemo kod kuće, kažu stručnjaci. Sa popuštanjem mera i lepim vremenom, to će biti težak zadatak. Stoga, ako već izlazite napolje, budite pametni i zaštitite sebe i druge.
Frizerski saloni, teretane, parkovi, kafići, restorani su otvoreni ili se otvaraju i iskušenje da sve odmah iskoristimo je veliko ali, savetuju stručnjaci, probajte da ih ne posetite sve u jednom danu, piše Mondo.

 

Izaberite jednu stvar/jedno mesto i tako smanjite mogućnost da se zarazite ili zarazite druge. Što više mesta posetite, to je veća verovatnoća da ćete "zakačiti" virus. I šta god radili - perite ruke!

 

Restorani i kafići

 

Ok, nošenje maske je teško izvodljivo ako ste izašli na ručak ili večeru. Umesto toga, sedite u bašti udaljeni najmanje dva metra od drugih gostiju. Proverite da li osoblje poštuje propisane mere zaštite - ako ne nose maske ili su stolovi previše blizu, možda ne bi bilo loše da se odlučite "za poneti" varijantu.

 

Parkovi i izletišta

 

Držite fizičku distancu. Suzdržite se od sunčanja, klonite se gužvi i grupnih sportova poput košarke jer takva rekreacija podrazumeva blizak kontakt sa ljudima koji nisu članovi vašeg domaćinstva, kaže struka.

 

Teretane

 

Teretane su posebno problematične. Zbog vežbanja ljudi se zadišu, znoje se i dodiruju opremu za vežbanje. Zbog toga probajte da održavate fizičku distancu od dva metra, obrišite sprave pre i posle korišćenja antibakterijskim maramicama, izbegavajte grupne treninge. Ako već morate da vežbate u grupi, radite to napolju uz poštovanje distance.

 

Kozmetički i frizerski saloni

 

Ovde pravilo distanciranja ne važi ali je zbog toga još važnije poštovanje mera zaštite - nošenje zaštitnih maski i rukavica, dezinfikovanje sredstava za rad. Ako čekate svoj red, uradite to napolju, na bezbednoj distanci od drugih ljudi.

 

Gradski prevoz

 

Ako možete, izbegavajte ga. Ako ikako možete, idite peške, vozite bicikl ili svoj automobil. Izbegavajte špic i gužve. Pomno pazite na svoje ruke - trudite se da što je moguće manje pipkate rukohvate po autobusu i nikako ne dodirujte lice! Obavezno dobro operite ruke kad izađete iz prevoza!

 

foto: Profimedia

Aerodromi

 

Maske i distanca su na ovim mestima već pravilo. Pokušajte da izbegavate ljude dok čekate - sedite dalje od ostalih, dezinfikujte ruke, stočić u avionu, rukohvate, ventilaciju iznad sedišta, bilo šta što je drugi putnik mogao da dodirne. Ako je ikako moguće, sedite sami.

 

Domovi zdravlja

 

U jeku epidemije, radilo se samo sa hitnim slučajevima. To se sada polako menja. Pokušajte da zakažete termin. Dok čekate da vas prozovu, izađite napolje. Maska i rukavice su obavezni kao i sredstva za dezinfekciju. Ako možete, idite sami do lekara ili ograničite pratnju na jednu osobu.

 

Glasačka mesta

 

Držite distancu. Nosite rukavice i dezinfikujte ruke pre i posle glasanja.

 

Pošte i banke

 

Trudite se da budete što brži. Kad god je moguće, koristite onlajn usluge. Držite distancu, nosite masku i dezinfikujte ruke.

 

Prodavnice i bakalnice

 

Prodavnice su jedine bile otvorene i tokom vanrednog stanja pa smo se već navikli na "kućni red". No, nije na odmet ponoviti neka pravila: Držite distancu koliko je moguće. Maska i rukavice su poželjni. Napravite spisak kako biste brže obavili kupovinu. Dezinfikujte drške korpi i kolica.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker