Siguran pokazatelj da se pokvarila jeste kiselkast ukus i penušanje u ustima
Ruska salata je neizostavan deo svake trpeze, a naročito uoči Nove godine i Božića. Oni koji su je napravili za novogodišnju trpezu do sada su je ili pojeli ili bacili, a ako ste je pravili za Božić imate mogućnost da je pojedete još dan ili dva.
Često se polemiše o tome koliko dugo može da stoji ruska salata u frižideru i da ostane bezbedna po naše zdravlje. Odgovor na ovo pitanje je teško definisati, ali preporuka lekara je da se ruska salata pojede najduže u roku od 5 dana.
Ovoliko dugo ona može da traje samo ako je čuvana u frižideru, na temperaturi ispod 4 stepena. Još jedna jako važna stvar je da ako ste izvadili deo ruske salate i sipali je u neku manju posudu ono što niste pojeli ne treba da vraćate u glavnu posudu.
Ako to uradite budite sigurni da će se kompletna smesa pokvariti mnogo brže nego inače.
Ako planirate da unapred pripremite rusku salatu, sastojke (povrće, jaja, meso) možete skuvati i iseckati unapred, a majonez dodati neposredno pre serviranja kako bi salata duže ostala sveža.
Jaja, majonez i kuvano povrće su kvarljivi, pa je važno da salata ne stoji predugo na sobnoj temperaturi. Ako koristite domaći majonez, rok trajanja je kraći (2-3 dana), jer ne sadrži konzervanse.
Čuvajte salatu u posudi sa poklopcem kako biste izbegli isušivanje i upijanje mirisa iz frižidera. Salatu ne ostavljajte na stolu duže od 2 sata pre nego što je vratite u frižider.
Vizuelna i mirisna provera:
Ako primetite promenu u boji, mirisu ili teksturi (npr. voda se odvaja od majoneza), najbolje je baciti salatu.
Bonus video:
Pileća mućkalica i tarator salata