Jeste li već probali ovaj trik?
Ako nemate kvasac, a želite da napravite domaći, krckavi hleb, predlažemo vam ovaj recept u kojem kvasac menja soda bikarbona. Recept je veoma jednostavan, i već decenijama se koristi u brojnim zemljama sveta.
Zgodno je i to što ga možete prilagoditi - pripremite ga ovako i poslužite uz ručak, ili od njega napravite sendviče, a možete mu dodati šećer i sušeno voće i od njega napraviti slatki hleb.
Sastojci:
- Četiri šolje pčeničnog brašna
- Kašika sode bikarbone
- Kašika soli
- Četiri kašike maslaca
- Dve šolje jogurta
- Jedno jaje
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu, ali ne brinite.
Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.