recept dana

POSLASTICA ZA ČITAVU PORODICU: Ovo su najmekanije krofne koje ste ikada probali!

0

U testu je čar

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

800 gr brašna

2 jaja

400 ml mleko ( mlako )

50 gr kvasca 

1 kaška šećera

1 kafena kašičica soli

50 ml ulja

po želji strugana korica jednog limuna

šećer u prahu za posuti

nadav po zelji

razne glazure po želji

 

Priprema:

 

Toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu ako koristimo ) umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadodje. Premesiti i neka nadolazi ponovo.

 

Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili casom.

 

Izrezano testo za krofne redjati na pobrašnjenu radnu povrsinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.

 

 

Šerpa u kojoj ce se prziti krofne treba da je siroka i niska ( da bi se krofne lakse okretale ). Krofne pri przenju treba da plivaju u ulju. Ulje ne sme da je previse toplo.

 

Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spustati u ulje onu stranu koja je bila gore. Prziti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok se dobro krofna ne napuha, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peci do kraja.

 

Przene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije visak masnoce.

 

Krofne mozete puniti cim ocete, posuti secerom u prahu, razne glazure po zelji.

 

Savet: Ulje za krofne ne treba da je previse toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako sto ce te u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako se oko testa pocinju da se stvaraju mali mehurici. Ukoliko je testo odma potamnilo, ulje je prevruce i tada treba ga ohladiti, tako sto uklonimo ga sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.

 

Svaki put kada spustate krofne u ulje, preklopite i przite preklopljene krofne sve dok se dobro ne napuhaju, skinuti poklopac, preokrenuti i prziti bez poklopca. To cinimo da bi se krofne dobro napuhale, postale suplje i dobile beli pojas. Ako zelite krofne koje nisu suplje razvite testo deblje od 1 cm.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker