čudesan

DŽOKER NIJE JEDINA ULOGA KOJOM NAS JE KUPIO ZAUVEK: Ove filmove Hita Ledžera MORATE pogledati što pre

Prošlo je tačno 12 godina od tragičnog odlaska jednog od najboljih glumaca njegove generacije, pa se tim povodom podsećamo njegovih najinteresantnijih ostvarenja.

foto: Profimedia

Godinama pre nego što je svet „poludeo“ za Džokerom u izvedbi Hoakina Finiksa, jedan drugi Džoker uspeo je da ovog zlikovca iz stripova oživi na način koji ledi krv u žilama i natera nas da jedan superherojski film gledamo sa strahopoštovanjem koje uglavnom prati drame.

 

Hit Endru Ledžer, australijski glumac i režiser muzičkih spotova, počeo je skromno i osvojio svet rolama u tinejdžerskim filmovima i romantičnim komedijama, ali pre svoje tridesete godine uspeo je da dobije beskonačno divljenje planete ― kako običnih filmofila, tako i stručne kritike, kao i Oskara za ulogu Džokera u filmu Mračni vitez. Nažalost, 22. februara 2008. godine Hit Ledžer nije mogao da primi Oskara i uživa u aplauzima svojih kolega. Tog 22. februara bilo je tačno mesec dana od njegove smrti.

 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

 

Dvadeset i drugog dana januara, kućna pomoćnica i maserka pronašle su glumca bez svesti u njegovom stanu na Menhetnu. Maserka Dajana Volozin pozvala je njegovu prijateljicu Meri-Kejt Olsen, a potom i policiju, da bi na kraju pokušala da izvede kardiopulmonalnu reanimaciju. Nije vredelo ― jedan od najvećih glumaca svoje generacije nije davao znake života.

 

Danas je dobro poznato da mu je glave došla zavisnost od alkohola i opijata, ali značajnu ulogu u njegovom odlasku ima i to koliko je sebe dao ulozi Džokera. U dnevnicima koji su otkriveni nekoliko nakon njegove smrti nalazi se bezbroj crteža i fotografija klovnova, isečaka iz stripova, a na kraju samo jedna reč ― „Zbogom“. Nalazi autopsije pokazali su da nije reč o samoubistvu već o predoziranju, ali ni 12 godina kasnije malo kome je zaista jasno je li glumac popio fatalnu količinu lekova s namerom da okonča svoj život.

 

Iza Ledžera je ostala ćerka Matilda, koju je dobio s glumicom Mišel Vilijams, ožalošćena porodica i prijatelji, ali i brojne uloge u kojima možemo da uživamo i zauvek se sećamo jednog od najvećih.

 

Ovo su samo neke od njih ― bez Džokera u Mračnom vitezu, koji je van svake konkurencije.

 

Planina Broukbek

 

foto: Profimedia

Godinama pre nego što je obukao Džokerovo ljubičasto odelo, Hit Ledžer pokazao nam je sav raskoš svog glumačkog dara u filmu u kojem je igrao pored Džejka Džilenhala. Ledžer je u ulozi rančera Enisa del Mara pokazao sav teret i muku s kojima su se homoseksualci u Americi suočavali čak i u prosvećenom 20. veku.

 

Imaginarijum doktora Parnasusa

 

foto: Profimedia

U danima pre svoje tragične smrti, Ledžer je snimao ovu fantaziju Terija Gilijama. U „Imaginarijumu“ on igra čoveka koji pomaže doktoru Parnasusu da pobedi Đavola, s kojim je prethodno imao prekršen dogovor. Nakon što je glavni glumac preminuo, u preostalim scenama zamenili su ga Kolin Farel, Džoni Dep i Džad Lou.

 

Priča o vitezu

 

foto: Profimedia

Nema ljubitelja filmova o srednjem veku i tadašnjim borbama koji nije gledao put jednog mladića od konjušara do viteza koji osvaja turnire i srce jedne dame, a Ledžer je briljirao u ovoj netipičnoj i prilično zabavnoj priči.

 

Bal monstruma

 

foto: Profimedia

Zanimljiva drama o porodici Grotovski, koju čine tri generacije zatvorskih čuvara, pokazala nam je Ledžera u nešto drugačijoj ulozi u odnosu na one na koje smo navikli, a reč je o ostvarenju koje je Hale Beri donelo Oskara, što je prvo i do danas jedino priznanje Američke akademije filmske umetnosti koje je neka Afroamerikanka dobila za glavnu ulogu.

 

Patriota

 

foto: Profimedia

U ovom ostvarenju Rolanda Emerika, Ledžer igra pored Mela Gibsona, s kojim je na neverovatan način oživeo dane Američke revolucije. Ledžer igra Gabrijela, najstarijeg sina Bendžamina Martina, a ovaj film do danas je jedana od najpoznatijih koji se bavi borbom protiv britanskog kolonijalizma.

 

Braća Grim

 

foto: Profimedia

Ljubitelji bajki posebno će uživati u filmu iz 2005. godini, u kojoj Hit Ledžer i Met Dejmona igraju legendarnu braću Grim i pokušavaju da reše misteriju nestanka dece u jednom seocetu, dok im se putevi ne ukrste sa zlom kraljicom koju glumi Monika Beluči.

 

Kazanova

 

foto: Profimedia

Iste godine izašlo je i ostvarenje Lasea Halstroma koje nam predstavlja život Đakoma Kazanove, legendarnog ljubavnika u čijem se kostimu našao Australijanac Hit Ledžer. On zavodi evropske lepotice sve dok ne sretne ženu imunu na njegov šarm, što na njega deluje kao magnet.