zdravlje žene

Ovo svaka žena mora da zna: 6 simptoma policističnih jajnika na koje treba da obratite pažnju

0
Sindrom policističnih jajnika je najčešći hormonski poremećaj kod žena koji se javlja se kod oko pet do deset odsto žena u reproduktivnom periodu.

 

foto: Shutterstock

Nikako da ostanete u drugom stanju

 

Ponekad se dešava da je naizgled sve u redu, jer je PCOS podmukao. Može proći praktično bez uočljivih simptoma, a ipak je među vodećim uzrocima ženske neplodnosti. Telo žene koja pati od sindroma policističnih jajnika ne proizvodi dovoljno progesterona da bi se menstrualni ciklus "zaokružio". Pošto se on ne sprovodi do kraja, nerazvijene jajne ćelije se ne oslobađaju, već se pretvaraju u male ciste na jajnicima, tako da samim tim oplodnja nije moguća. Dakle, čak i ako imate savršen ten, idealnu liniju i redovne menstruacije, a ne možete da ostanete u drugom stanju mesecima, vreme je za posetu lekara. Jer, ponekad se može desiti da žena redovno dobija menstruaciju, ali da su ciklusi zbog PCOS - anovulatorni.

 

Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled

 

Konstatovan vam je dijabetes tipa 2

 

Iako još nije potpuno jasan uzrok sindroma policističnih jajnika, on je nedvosmisleno doveden u vezu sa insulinskom rezistencijom, koja naš organizam onemogućava da pravilno iskoristi insulin, što može da dovede do povišenog šećera u krvi. Tokom vremena, nelečena insulinska rezistencija može da dovede do dijabetesa tipa 2.

 

Gojite se

 

Da li ste u nekom trenutku naglo počeli da gomilate kilograme, a da tome nije doprinela promena u ishrani ili stilu života? Da li imate utisak da vam je teže da skinete kilogram, dva viška nego ranije? Sve to može ukazivati na sindrom policističnih jajnika. Naročito bi trebalo da obratite pažnju ako se gojite u predelu stomaka, jer je za PCOS simptomatično i nakupljanje masnih naslaga u gornjem delu tela i zoni abdomena.

 

Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, zakažite pregled kod lekara. Prvi kojem bi trebalo da se obratite je vaš ginekolog, koji će nakon uzete anamneze, ultrazvučnog pregleda (vaginalna sonda je preciznija od običnog ultrazvuka) i vađenja krvi da bi se stekao uvid u hormonsku sliku, odlučiti da li vam je potreban i uput za internistu - endokrinologa.

 

makonda-tracker