zdravlje žene

Ovo svaka žena mora da zna: 6 simptoma policističnih jajnika na koje treba da obratite pažnju

0
Sindrom policističnih jajnika je najčešći hormonski poremećaj kod žena koji se javlja se kod oko pet do deset odsto žena u reproduktivnom periodu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ultrazvučno, brojne ciste na jajnicima vide se i češće, kod 22 do 25 odsto žena, ali ako one nisu praćene drugim simptomima koji prate sindrom policističnih jajnika (PCOS, Polycystic Ovary Syndrome), onda se govori o jajnicima koji su nalik na policistične.

 

Stanje je postalo alarmantno: U Srbiji 420 žena godišnje umre od raka jajnika!

 

Sindrom policističnih jajnika jedan od čestih uzroka ženske neplodnosti, jer je jedna od posledica i izostanak ovulacije.

 

Javlja se kao kombinacija više različitih simptoma, i zato je ponekad teško doći do dijagnoze. Evo šest znakova da bi trebalo da zakažete pregled:

Neredovne menstruacije - Nikad ne znate kad bi trebalo da dobijete menstruaciju jer su vam ciklusi toliko neredovni da se i ne sećate kad je bila poslednja? To može da bude jedan od znakova da imate sindrom policističnih jajnika. Žene koje pate od PCOS često imaju viši nivo muških hormona, a njihovi jajnici nisu u stanju da proizvedu dovoljno progesterona (koji spada u grupu ženskih reproduktivnih hormona) da bi menstrualni ciklus bio normalan.

 

Dakle, jedan od čestih simptoma PCOS je neredovna menstruacija, ili njeno potpuno izostajanje.

 

foto: Profimedia

Akne

 

Odrasla ste osoba, ali ne možete da se rešite akni? Problematična koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta su takođe jedan od simptoma policističnih jajnika.

 

Pojačana maljavost

 

Ako vam malje rastu na delovima tela na kojima ih uobičajeno nema kod žena, trebalo bi da zakažete pregled. Jedna, dve dlačice na bradi ili stomaku nisu problem, ali ako primetite da se situacija pogoršava, pravac kod lekara. Pojačana maljavost (hirutizam) treći je najčešći simptom policističnih jajnika.

 

makonda-tracker