jelovnik

Piletina na 5 načina: Jelovnik za ručak od ponedeljka do petka (REECEPTI)

0
Od samo jednog pileta možete da napravite pet različitih ručaka i da maksimalno uživate u ukusu

 

Sreda

 

Karamelizujte pileće kosti, popržite ih s nekoliko šargarepa, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršuna, prelijte ih vodom i stavite da se kuva u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati. (Dok kuvate, na površinu će izlaziti pena koju treba odstraniti kutlačom ili kašikom).

 

Od polovine ovako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu supu s rezancima i korenastim povrćem koja će biti idealan obrok za letnje dane. Osim što će vas okrepiti, ovaj lagani obrok će i ubrzati vaš metabolizam.

 

Potrebno je: Pileće kosti, 3 šargarepe, 1 celer, 1 glavica luka. 1 veza peršuna, 1 kocka za supu.

 

Priprema: Supu možete da spremite i na ovaj način. U veliki lonac stavite luk isečen na četvrtine da zagori, a potom dodajte pileće kosti i nalijte vodu do vrha lonca. Pustite da voda provri i da se oboji, a zatim dodajte 1 kocku za supu. Odlijte višak vode ostavljajući je u drugi lonac. A zatim u lonac sa kostimadodajte šargarepu i celer i kuvajte povrće još pola sata. Zatim dodajte rezance i vezu sitno seckanog peršuna. Neka se supa kuva još 15 minuta.

 

foto: Shutterstock

Četvrtak

 

Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz frižidera podlivajući pirinač s drugom polovinom pilećeg temeljca koji ste pripremili dan ranije.

 

Potrebno je: 1 veća glavica crnog luka, 2 šargarepe, 200 g kukuruza šećerca, 1 kašika masti, 2 šolje pirinča i pileći temeljac i začini po ukusu.

 

Priprema: Izdinstajte luk na masti a zatim dodajte 2 izrendane šargarepe i kukuruz šećerac (može i zaleđen). Nakon 5 minuta, dodajte opran pirinač i sve promešajte dodajući začine (mešavinu suvog povrća ili so i biber), a zatim nalijte pileći temeljac.

Rižoto stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 20 minuta.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker