iza kamere

Psi laju, vetar nosi: Na snimanju nove serije Radoša Bajića

0

Autor najgledanije i najduže TV serije RTS-a Selo gori a baba se češlja, sa jedanaest epizoda novog dramskog serijala otkriva nam nepoznati i kontroverzni urbani svet predgrađa i rustikalne beogradske periferije.

foto: Promo
foto: Promo

Smeštajući svoju priču na Straževicu, u Rakovicu, Resnik, Ostružnicu, Sremčicu i Orlovaču, autor u epicenatar svoje i naše pažnje ponovo stavlja male, obične ljude. Ovoga puta one koje su nedavno napustili svoje domove i koji su se trbuhom za kruhom, u potrazi za boljim životom, nasukali na obode velikog grada, da tu potraže sreću – i komad hleba…

foto: Promo

Glavni junak priče je STAVRA (Tihomir Stanić), sitni prevarant, snalažljiv i domišljat. On živi u okolini Beograda i preživljava radeći sve i svašta. Stavra prodaje šasije automobila koje skuplja sa obližnjeg autoputa, taksira na divlje, topi sveće ukradene sa groblja, pritom izdržava staru majku (Mira Banjac), ženu (Anita Mančić), mlađeg brata zanesenjaka (Boris Milivojević), šuraka (Milenko Pavlov) i dva sina, koji još nisu krenuli svojim putem. S druge strane, Stavrina dva brata su se naizgled snašli. Stariji brat Stojke zvani GLADIOLA (Radoš Bajić) na groblju drži prodavnicu pogrebne opreme i restoran za parastose, a mlađi MIKA ARMUNIKA (Marko Živić) je muzikant, svira po kafanama, protažira bogatu ćerku gastarbajtera, koja bi želela da postane muzička zvezda.

 

foto: Promo

Priče o dogodovštinama Stavre, njegove braće, rođaka kao i mnoštva drugih zanimljivih likova, zapravo čine socijalno i satirično svedočanstvo o savremenom društvenom trenutku, a istovremeno su i odlična prilika da se, kroz jedanaest jednočasovnih epizoda, televizijska publika razonodi, relaksira i do suza nasmeje.

 

foto: Promo

 

Uloge u TV seriji Psi laju, vetar nosi tumačiće veliki broj eminentnih glumaca iz Srbije i regiona. Među njima su, kao što smo već pomenuli, Tihomir Stanić, Anita Mančić, Mira Banjac, Radoslav Rale Milenković, Radoš Bajić, Milenko Pavlov, Bora Stjepanović, Boris Milivojević. Tu je i čuveni glumac iz Makedonije Dančo Čevrevski, zatim Ana Sakić, Marko Živić, Ivan Jeftović, Dragan Marinković Maca, Nedeljko Bajić, Đorđe Erčević, Isidora Minić, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Heraković i mnogi drugi.

 

foto: Promo

 

Proverenu ekipu filmskih autora i profesionalaca, koji su realizovali mnoge uspešne projekte u koprodukciji RTS i CONTRAST STUDIOS, ovoga puta predvodi rediteljka Jelena Bajić–Jočić. Autor scenarija je Radoš Bajić, direktor fotografije Predrag Jočić, kostimograf Ivana Nestorović, autor maske i šminke Mirjana Stevović, montažer Stevan Marić, a scenograf Dragan Mićanović. Urednik serije je Saša Radojević, a direktor serije Nedeljko Bajić.

 

Počev od 25. aprila 2017, snimanje će trajati jedanaest nedelja, tačnije do polovine jula i to na lokacijama širom Beograda, od kruga dvojke, preko Zemuna, do prigradskih naselja kao što su Ostružnica, Straževica, Železnik, Mirijevo, Resnik…

 

Početak emitovanja planiran za jesen 2017. godine na programima RTS-a.

makonda-tracker