USPAVANA LEPOTICA

Bajkovito i dramatično: Nikol Kidman u Balensijaginoj kultnoj haljini iz 50-ih godina, rekreiranoj samo za nju

0

Kako se čini, za sad je Nikol jedina doslovno ispratila temu samog bala, odnosno izložbe u čiju čast je održan

foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon što je dobila, po mnogima, najveće priznanje u američkoj kinematografiji, Nikol Kidman je malo koga ostavila ravnodušnim u kultnoj haljini najpoznatijeg španskog kreatora Kristobala Balensijage, koju je modna kuća rekreirala samo za ovu priliku.

 

Ovogodišnje izdanje glamuroznog Met Gala-a održano je u čast izložbe Sleeping Beauties: Reawakening Fashion.

 

Njen cilj je da oživi istorijsku odeću - od kojih su mnogi previši osetljivi da bi se ponovo nosile - kroz niz čulnih iskustava.

 

S obzirom na navedeno, bilo je za očekivati da će brojne zvezde iskoristiti izložbu i podrazumevani dress code bala pod nazivom „The Garden of Time“ za oživljavanje arhivskih dela renomiranih modnih kuća.

 

Nikol Kidman u Balensijaginoj haljini iz 50-ih godina prošlog veka
Nikol Kidman u Balensijaginoj haljini iz 50-ih godina prošlog vekafoto: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Međutim, malo ko je ispunio ovaj modni zadatak sa istom promišljenošću i teatralnošću kao Nikol Kidman, koja se na stepenicama Metropoliten muzeja u Njujorku pojavila u kultnoj haljini dizajnera Kristobala Balensijage iz 50-ih.

 

Originalnu haljinu nosila je Dorian Leigh, verovatno jedan od prvih supermodela, a njena plesna poza na fotografisanju Ričarda Avedona u časopisu Harper's Bazaar odražavala je Balensijaginu inspiraciju za haljinu, koju je pronašao u suknjama sa punim volanima koje su nosile flamenko plesačice u njegovoj rodnoj Španiji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Taiwan (@voguetaiwan)

 

I originalna haljina i njena nova verzija, koju je za Kidman kreirao Demna Gvasalija, napravljene su od svilenog satena naglašenog dugom tečenom suknjom u crnoj boji koja je imitirala perje.

 

Rekreacija legendarne haljine španskog modnog vizionara uključivala je neverovatnih 800 sati ručnog vezenja, uz pedantno nanošenje 3.000 pera koristeći 150 metara svilene organze – svako je ručno rezano, presavijeno, naborano i na kraju ručno porubljeno.

 

Demna Gvasalija je rekreirala Balensijaginu haljinu samo za Nikol Kidman
Demna Gvasalija je rekreirala Balensijaginu haljinu samo za Nikol Kidmanfoto: Photo Image Press / Zuma Press / Profimedia

 

Povrh toga, u ateljeu je utrošeno još 400 sati rada da se originalni izgled dva odvojena komada transformiše u večernju haljinu.

 

Dok se Kidman penjala uz stepenice, zauzimajući pobedničku pozu kako bi naglasila dramatični prednji deo haljine, njen izgled je dočarao Uspavanu lepoticu, za koju je otkrila da je njena namera.

 

 

 

Bonus video

 

makonda-tracker