važni saveti

Kada, kako i čime početi? Sve što treba da znate o uvođenju ČVRSTE HRANE u bebinu ishranu

0

Kako da znamo da je dete spremno za uvođenje čvrste hrane, šta mu prvo ponuditi i na koji način pripremiti bebi prve obroke?

Ishrana beba - najvažniji saveti
Ishrana beba - najvažniji savetifoto: Sarah Krieg/Shutterstock

U prvim mesecima života, mališanima je dovoljno majčino mleko ili formula za normalan rast i razvoj, a uvođenje čvrste hrane obično se preporučuje u periodu od četvrtog do šestog meseca.

 

Kada je dete spremno za čvrstu hranu?


Američka pedijatrijska akademija savetuje da bebe prvu nemlečnu hranu dobiju sa šest meseci života, ali svako dete je drugačije. Kako da znate da li je vaše spremno za čvrstu hranu? Potražite sledeće znakove.


Dete je spremno za čvrstu hranu ako:

 

  • sedi samo ili uz podršku,
  • može da kontroliše glavu i vrat,
  • otvara usta kada se ponudi hrana,
  • prinosi predmete ustima,
  • pokušava da dohvati male predmete, poput igračaka ili hrane i
  • ume da prebaci hranu s vrha jezika nazad da bi je progutalo.

 

Poslužite bebi hranu koju može da jede prstićima
Poslužite bebi hranu koju može da jede prstićimafoto: Lopolo/Shutterstock

Koju hranu prvo dati bebi?


Američka pedijatrijska akademija kaže da većini dece nije potrebno davati hranu određenim redosledom. Dete može da proba čvrstu hranu sa oko šest meseci, a kada navrši sedam ili osam meseci može da jede raznovrsnu hranu iz različith grupa namirnica. To podrazumeva kaše od žitarica, meso ili druge proteine, voće, povrće, žitarice...

Obično se među prvima uvode kaše od žitarica, pirinač, krompir i batat, banana, šargarepa, avokado, jabuke, kruške, boranija, tikva... ali ne postoji neki jasno utvrđen redosled koji bi trebalo pratiti.


Ukoliko vaše dete jede kaše od žitarica, veoma je važno da mu spremite obogaćene žitarice za odojčad od ovsa, ječma itd, umesto samo uobičajene pirinčane kaše.


Na početku je važno uvoditi jednu po jednu namirnicu, jer će vam to pomoći da utvrdite ima li dete problem s nekom grupom hrane, poput nutritivnih alergija i netolerancije. Obavezno najpre dajte manje količine i sačekajte 3-5 dana između novih namirnica koje dajete bebi.

 

Majčino mleko ili adaptirana formula dovoljni su u prvim mesecima života
Majčino mleko ili adaptirana formula dovoljni su u prvim mesecima životafoto: Shutterstock/Nastyaofly

Kada je reč o potencijalnim alergenima, poput kravljeg mleka i proizvoda od njega, jaja, ribe, kikirikija, pšenice, soje, susama, orašastih plodova i sl, budite na oprezu. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da se kravlje mleko i napitak od soje ne preporučuju za decu mlađu od godinu dana, ali se neki mlečni proizvodi, poput jogurta, mogu uvesti i ranije.


U svakom slučaju, najvažnije je da se o svemu konsultujete s pedijatrom, da upamtite da ne postoje glupa pitanja i otvoreno razgovarate o svemu što vas brine, kao i da naglasite lekaru ako dete ima jak ekcem.


Kako pripremiti obrok za bebu kojoj se uvodi čvrsta hrana?


Na početku se potrudite dobro ispasirate, izgnječite i procedite hranu kako bi ona bila što glatkije teksture dok dete uči da guta zalogaje.

Ne gubite iz vida da je možda detetu potrebno malo vremena da se prilagodi novim teksturama hrane kako se uvodi nešto novo. Što je beba veštija u žvakanju i gutanju, to ćete lakše uvoditi gušću hranu.


Saveti za pripremu hrane za bebe:

 

  • Pomešajte žitarice sa svojim ili adaptiranim mlekom ili vodom da bi hrana bila glatkija, ređa i lakša za gutanje.
  • Pasirajte povrće, voće i drugu hranu sve dok ne bude glatka toliko da može da se rastvori pljuvačkom.
  • Tvrdo voće i povrće, poput jabuka i šargarepa, obavezno skuvajte da bi se lakše ispasiralo.
  • Kuvajte hranu dok ne bude dovoljno mekana da se lako izgnječi viljuškom.
  • Uklonite svu mast, kožu i kosti sa živine, mesa i ribe pre pripreme.
  • Uklonite semenke i čvrste koštice iz voća, pa voćke isecite na male komade.
  • Meku hranu secite na manje komade ili na tanke krište.
  • Ako detetu dajete kobasice i viršle, ne secite ih na kolutove nego na tanke trake da biste snizili rizik da se zaglave u disajnim putevima.
  • Obavezno secite i sitne plodove kao što su grožđe, trešnje, bobičasto voće, čeri paradajz..

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Treba li kupati decu koja imaju ovčije boginje?

 

makonda-tracker