jednostavno je!

Garantovano ćete se izdvojiti iz mase: Uradite bar jednu stvar sa ovog spiska i sigurno dobijate posao iz snova

0

Ketrin Minšou i Aleksandra Kavulakos, suosnivačice portala za zapošljavanje TheMuse.com i koautorke knjige The New Rules of Work, otkrivaju nam svoje tajne koje garantuju uspeh.

foto: Profimedia

Oblikujte prijavu

 

Pogledajte opis posla i nastojte ga preslikati na neki način. Ako je kompanija zaista velika, veliki su izgledi da će vašu prijavu prvo pregledati robot, a tek onda ljudi. Zbog toga su ključne reči važne. Proverite životopis alatom kao što je WordClouds.com i pogledajte šta će iz toga ispasti. Usporedite rezultat sa oglasom za posao. Možda vas iznenadi nepodudarnost.

Na Skypeu se ponašajte kao da je susret uživo
Za razgovore na Skypeu ili FaceTimeu obucite se kao da ćete se sresti s nekim licem u lice. Tako ćete se bolje osećati, a to je mudro i u slučaju da razgovor krene neočekivanim smerom. Jednom smo razgovarali sa nekim u vezi s prilično važnim radnim mestom. Nosio je kravatu i lepu košulju i delovao vrlo profesionalno; a onda, u pola razgovora, neko mu je pokucao na vrata pa je morao da ustane i otvori ih. Bio je bez pantalona! (Pouka: nosite pantalone.)

 

Rešenje je konačno tu: 5 lakih koraka do novca

 

Saznajte planirani raspored

 

Na kraju razgovora najbolji je trenutak da pitate za sledeće korake. Recite: „Odlično, kakav je vaš raspored u vezi sa ovim? Želeo bih da znam šta mogu očekivati i kada mogu da se javim ako bude potrebno.“ Ako vam kažu: „Imamo nekoliko kandidata sledeće nedelje i nećemo ništa znati još nedelju posle toga“, tada ćete znati kada je vreme za proveravanje.

 

Odmah zahvalite

 

Pošaljite poruku da zahvalite istog dana posle razgovora. Neka bude naslovljena i intonirana lično - često se sa njima susrećemo i znamo kada je reč o obrascu. Ne treba vam više od jednog ili dva reda da biste poruku učinili jedinstvenom. Neki vole rukom pisanu poruku, ali to učinite samo uz mejl, ali ne i umesto njega jer ako ne pošaljete pismo istog dana rizikujete da donesu odluku pre nego što dobiju vašu poruku.

 

foto: Profimedia

Oprezno pratite razvoj situacije

 

Postoji zdrava ravnoteža između neodustajanja i gnjavaže. S obzirom na to da ste pitali za raspored, dajte im nekoliko dodatnih dana, a onda kažite: „Znam da ste pri kraju s razgovorima. Samo proveravam kako stvari stoje.“ Zatim ponovno čekajte, što znači ne javljajte se odmah idućeg dana s porukama: „Niste mi ništa odgovorili! Kakav nam je plan za dalje?“ I ne šaljite uzastopne mejlove većem broju ljudi u kratkom razmaku.

 

Napišite sjajan CV

 

Neka ne bude duži od jedne strane, kažu Ketrin Minšou i Aleksandra Kavulakos, i pošaljite ga u obliku PSF-a da biste izbegli greške pri formatiranju. Ova biografija sastavljena je kao primer i ne temelji se na stvarnoj osobi ili radnom iskustvu.

 

makonda-tracker