Da li ste jedan od njih

Poslovna psihologija: Ovih 5 osobina otkrivaju timskog igrača!

0
U firmama koje razvijaju vrednosti timskog rada, poslovna kultura razvija se na temelju kooperativnosti i saradnje različitih pojedinaca koji svesno pridonose razvoju firme i ostvarenju ciljeva. Istraživanja su pokazala kako su danas retke kompanije koje neguju poslovnu kulturu s vrednosti timskog rada...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Toni Robins, vodeći stručnjak za lični i poslovni razvoj, kaže kako se uspešno poslovanje, ali i rad u timu, temelji 80 odsto na psihologiji i 20 odsto na načinima postizanja ciljeva. Dakle, dobar timski igrač je onaj koji se ne bavi različitim izgovorima za neuspeh i "zašto je nešto nemoguće".

 

Najčešći izgovori za neostvarivanje kvalitetnog timskog rada i rezultata su: "Loši su šefovi... drugi su loši radnici... Nisam više mlad... Nemam energije... Nemam potrebno obrazovanje... Nemam podršku... Plaća mi je premala..."

 

Kada smo koncentrisani na ono što je "loše" i što ne funkcioniše dobro, ograničavamo sami sebe i nismo sposobni da vidimo rešenja koja su često moguća samo u timskom radu, ostavimo li po strani moguće nerazumevanje među pojedincima u grupi.

 

Uspešne dame otkrivaju: 5 trikova kako da počnete da obožavate ono što radite

 

1. Pozitivan stav.

 

Već je bezbroj puta dokazano kako optimisti ostvaruju znatno bolje rezultate od pesimista. Robin Šarma, vodeći autoritet u lideršip psihologiji, često nas podseća na važnost osmeha u poslovnom delovanju.

 

Osmjehnite se. To mnogo znači. Recite 'hvala' i 'molim'. To mnogo znači."

Energija koju donosimo u tim veoma je važna. Ljubaznost je temelj pozitivne atmosfere u timu.

 

 

2. Prihvatanje i poštovanje različitosti.

 

foto: Profimedia

Svetski poslovni lideri često naglašavaju kako zapošljavaju osobe koje su drukčije od njih. To je moguće kada smo svesni koliko je različitost važna u razvoju ideja. Sajmon Kauvel, poznati muzički producent, kaže kako mu uopšte nema smisla to da radi u timu koji misli isto onako kako misli i on. Za donošenje odluka i rađanje novih ideja, potrebni su mu kreativci s različitim pogledima na izazove.

 

Za razvoj u timu nužno je izražavanje poštovanja prema kolegama i nadređenima, bez obzira na različitosti. Poštovanje nije nužno vezano uz slaganje, nego uz etičke smernice. Ako ne poštujemo druge, ne možemo očekivati ni da se poštuje naše mišljenje.

 

3. Smanjivanje očekivanja.

 

Kada prihvatimo različitost u karakterima, tada smo sposobni i da umanjimo očekivanja prema kolegama. Uverenje kako bi svi trebalo da rade jednako sputava nas jer to jednostavno nije moguće. Radimo prema sopstvenim kapacitetima, što uključuje naše znanje, sposobnosti i fleksibilnost.

 

Naravno, nužna je procena rada svakog pojedinca u timu, prema čemu se određuju i zadaci, pozicije i radna mesta. No, to je posao menadžera i kadrovske sužbe, a ne članova tima. Neprestano kritikovanje drugih unosi nemir u tim i gubitak dragocene energije. Za rezultat i način rada odgovoran je svako za sebe, zajedno s nadređenim, čiji je posao i nadzor rada tima. Pozitivna motivacija i podrška kolega pridonosi ostvarivanju dobrih rezultata.

 

4. Otvorena i iskrena komunikacija.

 

Najvažniji je alat za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa u timu. Podrazumeva izražavanje ideja bez otpora i straha od odbacivanja. U slučaju nerazumevanja i neslaganja, važno je odabrati pravo vreme i mesto za rešavanje nesporazuma. Komunikacija u timu zavisi, naravno, od vođe tima, no i u slučajevima kada on ne pokazuje interes za otvorenu komunikaciju, moguće ju je razvijati s članovima tima.

 

Da li je, stvarno, bolje pre nego kasnije? ONI će preuzimati ova radna mesta već od 2020. godine!

 

Samo od nas zavise načini komunikacije, sami biramo reči i mimiku. Dobro je preispitati svoje reakcije i njihove uzroke kada se javljaju otpori, no to je moguće samo ako prihvatamo odgovornost za svoje postupke. Nije samo važno "šta se događa", nego i kako reagiramo na "ono što se događa".

 

5. Podržavanje kolega.

 

Tokom bitke "želim biti najbolji" (nasuprot "želim svojim radom i talentima pridoneti svima), često zaboravimo da je definicija uspeha uživanje u radu, a ne samo postizanje rezultata. Mi smo društvena bića, a na poslu provodimo više vremena nego s porodicom.

 

Setimo se kako je za dobre porodične odnose najvažnije razumevanje i podrška. To nije manje važno u ostvarivanju dobrih odnosa u timu. Jedan od najpoznatijih motivatora za razvoj Zig Ziglar kazao je sledeće:

 

Ako želiš poslovni uspeh, pomozi nekom drugom da uspe. Ako želiš da zaradiš više novca, pomozi drugome da zaradi novac. Tada ćeš biti višestruko nagrađen".

makonda-tracker