česta zabluda

Nije istina da Amiši ne obolevaju od raka i dijabetesa i da nemaju zabeležene slučajeve autizma

0

Amiše često nazivaju najzdravijim ljudima u Americi, ali ne verujte svemu što pročitate na internetu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na internetu se često može pročitati da Amiši važe za narod u kom gotovo da nema slučajeva raka, a neretko se za njih tvrdi i da ne obolevaju od dijabetesa, kao i da nisu primećeni slučajevi dece s autizmom u ovom misterioznom narodu.


Često se – konkretno za tvrdnju o raku – članci pozivaju na studiju objavljenu u listu Cancer Causes and Control, u okviru koje su stručnjaci s Univerziteta u Ohaju istraživali da li nedostatak konvencionalne medicinske nege u amiškoj sredini utiče na broj obolevanja od kancera.


Međutim, ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazao da se ova stanja i bolesti ne javljaju kod Amiša, a nije istinita ni tvrdnja da deca u ovim porodicama nisu vakcinisana.


Brekston Mičel, genetski epidemiolog s Unvierziteta u Merilendu, istraživao je 25 godina populaciju Amiša u Lankasteru i naglašava da su vakcine protiv difterije, rotavirusa, tetanusa, dečije paralize prihvaćenije u amiškim porodicama nego vakcine protiv kovida. On ističe i da ne zna za naučne studije u kojima su upoređivane vakcinacije u detinjstvu Amiša i drugih naroda, iako je istina da je broj vakcinisanih članova amiških populacija nešto niži od uobičajenog.


Takođe, on dodaje da nije istina da rak i dijabetes nisu primećeni kod dece Amiša, a isto važi i za autizam.


Rak i dijabetes su neuobičajeni kod dece, iako se javljaju kod Amiša – ističe on. – I autizam se pojavljuje među Amišima.


On smatra da je dijabetes u detinjstvu kod ovog naroda ređi jer su ova deca fizički aktivnija od svojih neamiških vršnjaka.


Takođe, na broj obolelih od raka i dijabetesa utiču i drugi faktori: Amiši najčešće ne konzumiraju alkohol i cigarete, ne menjaju često partnere, dosta vremena provode napolju, sami uzgajaju svoju organsku hranu.

 

U svakom slučaju, nije istina da ne postoji nijedan slučaj raka, dijabetesa i autizma među Amišima, kao ni da se oni ne vakcinišu.

( Express.hr )
makonda-tracker