pravi specijalitet

Najlepši starinski recept za cicvaru: Omiljeno je domaće jelo svima – asocira na detinjstvo i nema ko ga ne voli!

0

Pripremana generacijama unazad, ova jednostavna, a raskošna delicija bila je nezaobilazan deo srpskih trpeza, naročito u zimskim mesecima i prazničnim jutarnjim obrocima.

Cicvara je jedno od omiljenih starinskih jela na našim prostorima
Cicvara je jedno od omiljenih starinskih jela na našim prostorimafoto: Shutterstock, Shuterstock / Ivana Culafic

Cicvara je jedno od onih starinskih jela na koje nas podsećaju mirisi detinjstva i toplina domaće kuhinje. Nekada su je domaćice pravile od samo nekoliko sastojaka koje su uvek imale u kući: brašna, masla, kajmaka i mleka.

 

Cicvara je jelo koje greje dušu, zasiti, i nosi u sebi duh tradicije i skromnosti, ali i raskoši ukusa. Nažalost, danas je pomalo zaboravljena u vreme brzih obroka i modernih trendova, ali povratak cicvari na naše stolove znači povratak autentičnim vrednostima i pravoj domaćoj kuhinji.

 

Evo kako možete i vi pripremiti ovu staru srpsku poslasticu koja se jede kašikom i sa srcem.

 

Najlepši starinski recept za cicvaru

 

Potrebni sastojci:

 

  • 500 ml mleka
  • 200 g domaćeg maslaca (ili kombinacija maslaca i svinjske masti)
  • 200 g domaćeg kajmaka
  • 150 g kukuruznog brašna (može i pšenično, ali kukuruzno daje poseban šmek)
  • Prstohvat soli

 

 

Priprema:

 

  1. U šerpi na laganoj vatri otopite maslac dok ne zamiriše i postane zlatne boje.
  2. Dodajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte drvenom varjačom da bi se brašno propržilo i dobilo finu, blago orašastu aromu. Pazite da ne zagori!
  3. Kada brašno postane zlatno i miriše na pečeno, polako sipajte mleko i stalno mešajte da ne bi nastale grudvice.bSmanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od zidova šerpe.
  4. Dodajte kajmak i prstohvat soli, pa nastavite da mešate dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije svilena, masna struktura.bKad se na površini počne izdvajati masnoća, cicvara je gotova.
  5. Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, domaći sir ili čašu kiselog jogurta. Nekada se uz cicvaru na stolu nalazila i topla proja ili domaći hleb — i taj spoj je bio pravi praznik za nepca.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako?

Error in getting video.

 

makonda-tracker