oprez

Popularno domaće sredstvo od jaja nije lek za dijabetes

1

Ne postoji nijedan dokaz da jedno od najčešće preporučivanih sredstava na internetu i društvenim mrežama zaista pomaže kod dijabetesa

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na internetu se često mogu naći recepti za navodne "uradi sam" lekove na prirodnoj bazi, koji garantuju brze i odlične rezultate. Jeda od takvih je i "domaći lek" za dijabetes, koji se priprema od jajeta i alkoholnog sirćeta.

 

Ipak, iako je raznovrsna i izbalansirana ishrana vrlo važna i dokazano daje efekte tokom lečenja raznih oboljenja, ona nije lek. Stoga ne bi trebalo koristiti ovakve recepte za kućno lečenje, budući da je dijabetes ozbiljno stanje koje zahteva složen i individualni pristup, a za propisivanje terapije neophodan je endokrinolog.

 

Iako su jaja prava riznica zdravlja, što su dokazala brojna naučna istraživanja, i obiluju proteinima, vitaminima i mineralima, ne postoji nijedna naučna studija koja je dokazala da kombinacija jaja i sirćeta leči dijabetes.

 

Zbog toga ni slučajno ne bi trebalo koristiti ovu mešavinu kao lek, već je ključno držati se terapije koju je preporučio lekar, kao i njegovih saveta za pravilnu ishranu kod dijabetesa. U nastavku prilažemo sporni recept za domaće sredstvo.

 

foto: Profimedia

Recept: Obariti jaje uveče i oljuštiti ga, a potom viljuškom napraviti nekoliko rupica na njemu. Staviti ga u posudu i preliti sirćetom. Ostaviti ga tako da prenoći. Ujutro se jede samo jaje, ne i ostatak sirćeta koji nije upijen.

U toku jela popiti čašu mlake vode u koju se prethodno doda kašika širćeta. Poznato je da su jaja veoma hranljiva i da su odličan izvor proteina. Ovakav doručak će smanjiti apetit i doprineće osećaju energičnosti.

 

 

makonda-tracker