WELLBEING

Može li praćenje sporta da ugrozi zdravlje?

0
Srčano navijanje za omiljeni klub ili pojedinca može da donese brojne dobrobiti za opšte zdravstveno stanje, ali naš stručni saradnik upozorava i na sve opasnosti koje u tim situacijama vrebaju
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

foto: Promo

 

 

Piše:

dr Goran Popović,

internista kardiolog

 

 

Poznati smo kao nacija koja voli da prati sport i vatreno navija za svoj tim ili pojedinog takmičara. Početkom avgusta očekuje nas najveći planetarni sportski događaj, Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, na kome će učestvovati i veliki broj naših reprezentativaca u kolektivnim i pojedinačnim sportovima. Postavlja se pitanje koliko ćemo hladne glave i mirnog srca moći da pratimo nastupe Novaka Đokovića, Ivane Španović, košarkaša, vaterpolista i ostalih učesnika u Riju i kako se za sve to možemo pripremiti.

 

Veliki broj TV kanala danas omogućava svakodnevno praćenje različitih sportskih događaja tokom čitave godine i celog dana. Vremenska razlika ili udaljenost borilišta nije više nesavladiva prepreka za sve one koji žele da neposredno prate neki sportski događaj ili da ga gledaju putem TV prenosa. Među navijačima na tribinama ili pred malim ekranom nalaze se i srčani bolesnici različitog godišta i sa raznim kardiološkim oboljenjima. Da li ste se nekada zapitali koliko je bezbedno da pratite sportski prenos ili utakmicu na stadionu i u kojoj meri je vaše srce tada izloženo opasnostima od neželjenog događaja? Nažalost, o ovome se priča i piše samo kada neko iz našeg okruženja ili neka javna ličnost strada tokom gledanja prenosa ili na stadionu.

 

PREDNOSTI NAVIJANJA

 

Činjenica je da praćenje sportskog prenosa ili boravak na stadionu za prave navijače predstavlja neku vrstu praznika. To može da bude i dobar ventil za pražnjenje nagomilanog stresa nastalog u svakodnevnom životu. Danas je grupno navijanje pored malog ekrana postalo neka vrsta uobičajenog praćenja sportskog događaja kome ne može neposredno da prisustvujemo. Najčešće se to dešava u kafićima, u kojima se uz piće navija i komentariše.

Nekada je vrlo korisno izvikati se na utakmici ili pred TV ekranom, jer posle toga relaksiranije nastavljate svakodnevne aktivnosti. Istovremeno, pravi navijači retko kada sportski događaj posmatraju ležerno, već uvek svoje ljubimce ili tim za koji se opredele bodre iz sve snage. Mnogi u tome preteruju unoseći se kao da se radi o životu ili smrti. Prilikom navijanja, naš organizam doživljava brojne promene. Nivo adrenalina raste, što dovodi do ubrzanog rada srca, porasta krvnog pritiska, sužavanja krvnih sudova, bržeg disanja i pojačanog metabolizma. Osobe koje su sklone skokovima krvnog pritiska, sebe dovode u veliku opasnost jer mogu da pogoršaju svoje zdravstveno stanje. Ovo se posebno odnosi na one kojima inicijalno krvni pritisak nije dobro regulisan. Pri naletu adrenalina, koronarni bolesnici mogu značajno da pogoršaju snabdevenost srčanog mišića kiseonikom, što može isprovocirati anginozni napad ili čak dovesti do infarkta. Istovremeno, sa porastom broja otkucaja srca, može doći do poremećaja njegovog normalnog, ritmičnog rada, posebno kod pacijenata sa koronarnom bolešću.

 

STRUČNI SAVET

 

Osobe koje nisu u stanju da se kontrolišu prilikom navijanja, najbolje je da sportski događaj ne prate direktno, već da naknadno odgledaju snimak prenosa, što je u današnje vreme tehnički izvodljivo. Zbog vremenske razlike, predstojeća Olimpijada za većinu radno aktivnog stanovništva predstavlja poseban izazov, jer će verni navijači do rane zore ostajati pred TV ekranima, a potom će neispavani otići na posao. Prethodno izgovorene rečenice nisu imale za cilj da ljubitelje sporta odvrate od odlaska na stadion, već da ih opomenu da pre nego što počnu da navijaju, procene da li to može da ugrozi njihovo zdravlje. Redovno uzimanje propisane terapije i odlazak na zakazane kontrole kod kardiologa, predstavljaju značajan faktor koji će sprečiti neželjeni događaj. Uživanje u sportu i njegovo praćenje biće na taj način mnogo sigurnije i bezbednije.

    

    

makonda-tracker