Zdravlje žene

Sve što vas je ikada interesovalo: 5 odgovora na najčešća pitanja o menstruaciji na letovanju

0
Menstruacija na letovanju ne mora da znači da je uživanju na plaži došao kraj. Evo nekoliko korisnih saveta šta raditi ukoliko vam se na odmoru dogodi “crveno slovo" u kalendaru.

 

foto: Profimedia

 

Šta bi trebalo uraditi nakon godišnjeg odmora?


Nakon što se vratite sa mora/reke/jezera preporučuje se upotreba vaginaleta sa probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promenjenog, obilnijeg iscetka, uz svrab, peckanje ili neprijatan miris, trebalo bi da posetite ginekologa.


Promena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sedenje na javnim površinama u gaćicama mogu izazvati upalu, kao i gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba lečiti.

 

Čaj od breze: vaš glavni saveznik u borbi protiv menstrualnih bolova

Koliko je pametno koristiti metodu odlaganja menstruacije za bezbrižnije letovanje?


"U posebnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odlaganja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvodivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja", ističe dr Silva Babić.


Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tokom menstruacije?


Hladna voda generalno može naštetiti ženskim polnim organima u smislu prehlade i posledične upale u području jajnika, ali i aktivacije boli na mestu ranije preležane upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama.

 

Ne dozvolite da vam muke sa zdravljem unište odmor: Ove lekove obavezno ponesite na more!

Topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih žila u celom telu, pa tako i u materici što za posledicu može imati obilnije krvarenje.

makonda-tracker