Zdravlje žene

Sve što vas je ikada interesovalo: 5 odgovora na najčešća pitanja o menstruaciji na letovanju

0
Menstruacija na letovanju ne mora da znači da je uživanju na plaži došao kraj. Evo nekoliko korisnih saveta šta raditi ukoliko vam se na odmoru dogodi “crveno slovo" u kalendaru.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvog dana stigla je menstruacija. Ovaj scenario zasigurno su proživele mnoge žene, ali ako vam se dogodi svakako ne treba da očajavate.

 

Ginekološkinja Silva Babić i ginekolog Igor Lončar odgovorili su za portal Zadovoljna na pet najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i letovanju.

 

Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled


Smem li da se kupam tokom prvih dana menstruacije?


Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja može da se kupa već prvog dana, ali umereno, kratko i uz tampon. Tampon bi trebalo menjati svaki put nakon izlaska iz vode.


Ako je krvarenje jače i obilnije ipak je preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u bazenima može dodatno da pojača krvarenje.

Da li smem da se sunčam za vreme menstruacije?


Sunčanje tokom najtoplijeg dela dana, kao i sedenje na vrućem pesku uvek bi trebalo izbegavati. U kasnim poslepodnevnim satima, kada je sunce slabije, sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudnije krvarenje.

 

7 mogućih razloga za izostanak menstruacije


Ovo se ne odnosi na osetljivije žene sa jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebalo da izbegavaju boravak na direktnom suncu.

 

makonda-tracker