Giht je stanje koje izaziva bolnu upalu zgloba i vrlo je neprijatan i bolan
Giht, takođe poznat kao gihtni artritis, dovodi do ponavljajućih, akutnih upala zglobova. Osoba sa zapaljenjem zgloba oseća bol, otok i toplotu u zahvaćenom području.
Obično ga izaziva hiperurikemija, hronično visoki nivom mokraćne kiseline u krvi, što može izazvati stvaranje malih kristala urata u i oko zglobova.
Giht obično počinje u jednom zglobu, često u velikom prstu, pre nego što se proširi na druge, piše Ada.com.
Određene namirnice, posebno crveno meso, jetra ili bubrezi, kao i mnoga masna riba, konzumiranje alkohola i stanja poput visokog krvnog pritiska ili gojaznosti mogu dovesti do proizvodnje viših od normalnog nivoa urata – soli mokraćna kiselina - u telu.
Giht uglavnom pogađa ljude starije od 30 godina i obično pogađa više muškarace nego žene.
Simptomi gihta
Giht izaziva jak bol u metatarsofalangealnom zglobu. Početak simptoma gihta u nožnom palcu karakterišu intenzivni napadi bola, obično iznenadni i često se javljaju noću.
Ponekad giht zna da prođe sam od sebe, ali kad to nije slučaj važno je potražiti savet lekara. Napadi gihta obično traju oko 5-10 dana, mada je bol najjači u prvih 12-24 sata, nakon čega se obično smanjuje tokom nekoliko dana do nekoliko nedelja.
Najčešći simptomi gihta uključuju:
- Jak bol
- Otok
- Crvenilo
- Osećaj toplote
- Poteškoće u kretanju zgloba
Manje uobičajeni simptomi napada gihta uključuju:
- Tofi: naslage kristala mokraćne kiseline koje se pojavljuju kao čvrsti, žućkasti čvorići na zglobu
- Groznica
- Umor
Bez preventivnih mera, prosečno vreme između prvog napada i recidiva je oko godinu dana.
Oni mogu dovesti do oštećenja metatarzofalangealnog zgloba, sa teškoćama u hodanju koje u nekim slučajevima postaju trajne.
Faktori rizika
Postoji mnogo zdravstvenih stanja i faktora koji mogu povećati rizik od razvoja gihta. Oni uključuju:
- Ako ste muškarac stariji od 30 godina
- Žena koja su u menopauzi
- Konzumiranje prevelikih količina alkohola, posebno ruma, viskija, votke, džina i piva
- Konzumiranje velikih količina crvenog mesa kao što su jetra ili bubrezi, ili određene masne ribe kao što su inćuni ili pastrmka
- Jedite previše hrane bogate proteinima
- Konzumiranje velikih količina fruktoze, kao što je u napitcima koji sadrže visoko fruktozni kukuruzni sirup
Lečenje gihta
Lečenje gihta zavisi od težine stanja koje imate. Važno je pridržavati se saveta lekara, ali i trajno promeniti stil života.
Dobro je znati: Aspirin treba izbegavati kod lečenja gihta, jer može povećati ili smanjiti nivoe mokraćne kiseline, potencijalno pogoršavajući stanje.
Takođe se preporučuje da se obolelo stopalo odmara što je više moguće izbegavanjem hodanja ili korišćenjem štapa kako bi se izbeglo opterećenje stopala. Otok se takođe može smanjiti podizanjem stopala i držanjem hladnih obloga više puta u toku dana.
Bonus video:
6 zlatnih pravila za dobro zdravlje