doktor kaže

Ako primetite ovu stvar, treba se obratiti lekaru: ALARMANTNA promena na oku koja može značiti i — dijabetes

0

Jedan simptom dijabetesa može se otkriti u očima i pre nego što dobijete dijagnozu.

Kako promene na jednom ili oba oka mogu označiti i dijabetes?
Kako promene na jednom ili oba oka mogu označiti i dijabetes?foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Pojmom tihih ubica opisuje se čitav spektar medicinskih stanja koja nemaju očigledne simptome, a mogu da dođu do uznapredovalih stadijuma pre nego što se primete i dijagnostikuju.

 

Simptomi dijabetesa nekada kasnije pokažu svoje lice, zbog čega se svrstavaju u ovu kategoriju, navodi Express. Zapravo, nekontrolisani nivoi šećera u krvi, uzrokovani dijabetesom, mogu da predstavljaju veliki rizik za zdravlje, na različite načine.

 

Zbog toga treba razviti svest o ovom simptomu, a jedan detalj posebno je alarmantan.

 

 

Simptom dijabetesa koji se ogleda u očima

 

Optometrista Rošni Patel ističe da se znak dijabetesa može prepoznati u očima.

 

Visok šećer u krvi može da ošteti krvne sudove u vašoj retini, što uzrokuje naticanje i curenje i može rezultirati nemogućnošću da vidite sa jasnim fokusom i primetite detalje. To se može desiti na jednom ili na oba oka — ističe dr Patel za Ekspres.

 

Visok nivo šećera u krvi može uticati na retinu oka
Visok nivo šećera u krvi može uticati na retinu okafoto: Eviart, Shutterstock

Dr Patel tvrdi da ovo može da izazove i zamućen vid, kratkoročno i dugoročno.

 

Kad se radi o kratkoročnom zamućenju, to je često rezultat tečnosti koja se pomera izvan i unutar oka, kao rezultat visoke glukoze i naticanja, što dovodi do toga da vid fluktuira. Kada je nivo glukoze pod kontrolom, onda i fluktuacije generalno mogu biti bolje.

 

Dugoročno, nekontrolisani nivoi šećera u krvi mogu da oštete male krvne sudove u vašem oku, a navodi se da je kao rezultat, retina oštećena i uzrokuje smanjenje vida.

 

Dalje se navodi da šteta načinjena krvnim sudovima, uzrokovana dijabetesom, može biti identifikovana od strane stručnog lica, a dr Patel navodi da se ovo dešava samo ako imate dijabetes i može se nekada detektovati pre nego što dobijete dijagnozu.

 

— Važno je da posetite lekara ako primetite ove potencijalne simptome, koji su moguće povezani s dijabetesom, ili ako imate očnih problema u globalu — tvrdi dr Patel.

 

Važno je redovno pratiti nivo šećera u krvi
Važno je redovno pratiti nivo šećera u krvifoto: Profimedia / Andriy Popov

Svakako, ako redovno kontrolišete nivo šećera u krvi, to može pomoći da se smanji ili ublaži ozbiljnost problema.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

KORISTE LEK ZA DIJABETES DA BI MRŠAVILI, PACIJENTI OSTAJU BEZ TERAPIJE Bojana Marković: Nekoga ovo može da košta i života

 

makonda-tracker