reagujte na vreme

Uskoro stiže važna promena: Koliko dugo VAKCINA protv VELIKOG KAŠLJA štiti decu i kad treba da se primi?

0

Od velikog kašlja je poslednjih meseci preminulo najmanje četiri bebe u Srbiji.

 

 

Kada je vreme za vakcinaciju protiv velikog kašlja?
Kada je vreme za vakcinaciju protiv velikog kašlja? foto: Lopolo/Shutterstock

- Od marta 2023. do 28. januara ove godine u Beogradu su registrovana 764 slučaja velikog kašlja, ali se veruje da je u stvari broj obolelih veći od te cifre. Reč je o veoma zaraznom oboljenju, koje dugo traje i može biti veoma opasno, posebno ukoliko je osoba zaražena još nekim virusom- kaže dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Beogradu

 

Veliki kašalj se naziva i magareći kašalj, ali i bolest od 100 dana, jer zaista ne traje kratko. Takođe, važno je da ga ne pomešate sa običnim.  

 

- Ova prva faza bolesti traje od jedne do dve nedelje, druga faza traje duže, od tri do šest nedelja, i treća faza je oporavak - objašnjava doktorka.

 

Koliko traje imunizacija od velikog kašlja?
Koliko traje imunizacija od velikog kašlja? foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Velika je opasnost ako postoji koinfekcija još nekim virusom, kao kod beba koje su u januaru preminule od velikog kašlja.

 

- Jedna je imala respiratorni sincicijalni virus i rinovirus, druga je imala rinovirus i koronavirus, tako da su to sve infekcije koje su svakako doprinele težoj kliničkoj slici i ovakvom ishodu. Česte su inače takve situacije da pored velikog kašlja zakačimo još dodatne viruse, pogotovo kada su mala deca u pitanju  kaže Maris.

 

Dosta poraslo interesovanje za vakcinaciju 

 

Po rečima doktorke Maris trenutno je povećano interesovanje za imunizaciju, a sve nakon vesti da su četiri bebe preminule od pertusisa

 

Kada je vreme za vakcinu?

 

Aktivna imunizacija protiv velikog kašlja ( kao i protiv difterije i tetanusa ) se sprovodi kod osoba od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv ( difterije, tetanusa i ) velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih, u skladu sa Kalendarom imunizacije.

 

Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim) u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje. Aktivna imunizacija se započinje kada dete navrši dva meseca. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života.

 

Vakcinacija protiv velikog kašlja se obavlja u više delova
Vakcinacija protiv velikog kašlja se obavlja u više delova foto: Studio Romantic/Shutterstock

Kod nepotpuno imunizovanih i neimunizovanih lica starijih od šest meseci imunizacija se sprovodi primarnom serijom primenom odgovarajuće kombinovane vakcine u skladu sa Kalendarom imunizacije i sažetkom karakteristika leka. Nepotpuno imunizovani primaju nedostajuće doze, a neimunizovani potpunu primarnu seriju kombinovane vakcine.

 

Prva revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života primenom jedne doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim), odnosno godinu dana nakon završetka primarne serije, a najranije po isteku šest meseci.

 

Druga revakcinacija se sprovodi primenom jedne doze kombinovane četvoro-valentne vakcine (DTaP-IPV, Tetraxim) pre upisa u prvi razred osnovne škole ili izuzetno tokom prvog razreda osnovne škole.

 

Kombinovane vakcine se daju intramuskularno u odgovarajućoj dozi (0,5 ml) u anterolateralni deo femoralne regije ili deltoidni mišić u zavisnosti od uzrasta deteta.

 

Od naredne godine velika promena kod vakcinacije

 

A od naredne školske godine, stiže i velika promena kada je vakcinacija u pitanju.  

 

- Od sledeće godine vakcina protiv velikog kašlja davaće se i deci u 8. razredu prema programu obavezne imunizacije - kaže Maris.

 

Bonus video: 

 

 

Glossy redakcija - Blic - RTS - GZJZ

 


 

makonda-tracker