reč stručnjaka

Poznat je kao otrov, ali ima lekovito dejstvo? Pulmološkinja za Glossy otkriva kako ovaj sastojak deluje protiv reume

0

Kako za Glossy ističe pulmološkinja, alergološkinja i apiterapeutkinja Zorica Plavšić, u okviru apiterapije koristi se devet pčelinjih proizvoda, a jedan od njih je pčelinji otrov

Reumu leči u 82 posto slučajeva
Reumu leči u 82 posto slučajevafoto: Orathai Mayoeh/Shutterstock

Iako ima dosta onih kojima pojam apiterapija nije poznat, on je veoma bitan u svetu zdravlja i medicine. Apiterapija predstavlja lečenje različitih stanja i problema proizvodima koji potiču od pčela.

 

- Apiterapija se odnosi na korišćenje pčelinjih proizvoda u prevenciji, kao dodatak u toku lečenja brojnih zdravstvenih poremećaja i u toku rehabilitacije. In vitro i in vivo studije, kao i klinička ispitivanja su pokazala da pčelinji proizvodi mogu biti indikovani kao funkcionalna hrana za održavanje ravnoteže u našem telu - homeostaze, dodatak u lečenju različitih bolesti i toku rehabilitacije - navodi objašnjava za Glossy pulmološkinja, alergološkinja i apiterapeutkinja Zorica Plavšić.

 

Kako objašnjava Plavšićeva, u okviru apiterapije koristi se devet pčelinjih proizvoda. To su med, propolis, matični mleč, pčelinji polen, pčelinji hleb perga, pčelinji vosak, pčelinji otrov, vazduh iz aktivnih košnica i takozvani trutov med.

 

- Med, propolis, pčelinji polen, perga, matični mleč, pojedinačno ili u kombinaciji koriste se kod velikog broja poremećaja zdravlja, pa i malignih oboljenja. Uvek je dobro kombinovati inhalacionu sa oralnom terapijom - navodi dr Plavšić.

 

Pčelinji proizvodi koriste se kod velikog broja poremećaja zdravlja
Pčelinji proizvodi koriste se kod velikog broja poremećaja zdravlja foto: Wojciech Skora/Shutterstock

Kako kaže, kad je konkretno u pitanju pčelinji otrov, od davnina je poznato da se njegovom primenom mogu dosta smanjiti ili u potpunosti ukoliniti reumatske tegobe.

 

- Pčelinji otrov ima antizapaljenski efekat i njegovom primenom se mogu smanjiti reumatske tegobe. To se radi tako što se živa pčela uhvati pincetom i stavi u neposrednu blizinu zgloba. Ona se tada oseća ugroženom i u cilju odbrane zabada žaoku u kožu pacijenta. Preko žaoke se ubrizga otrov u kožu u neposrednoj blizini zgloba. Bioaktivne supstance iz otrova tada deluju protiv upalno i poboljšava se cirkulacija, te dolazi do smanjenja tegoba, a postepeno i do izceljenja - objašnjava Zorica Plavšić

 

Osim uz zglob ubodi se, kaže, aplikuju i uz kičmeni stub na mestu gde izlaze nervi koji odlaze do zgloba koji je oboleo. Pčelinji otrov u 97 odsto slučajeva pomaže kod reumatskih tegoba, međutim pre svega toga mora se proveriti da li je data osoba alergična na tu supstancu.

 

- Doktor Filip Terč, začetnik moderne apiterapije opisao je primenu pčelinjeg otrova kod 680 pacijenata sa reumatoidnim artritisom. Kod 82 posto došlo je do izlečenja, kod posto 15 procenata do delimičnog poboljšanja, a kod tri odsto nije bilo poboljšanja. Kod primene terapije ubodom ( apitoksinoterapija ) neophodno je da pacijent proveri da li je aergičan na pčelinji otrov. Najintenzivnija po život opasna alergijska reakcija (anafilaktički šok ) može da se razvije upravo na pčelinji otrov - upozorava Plavšićeva.

 

Sve je više in nitro i in vivo dokaza da ovaj otrov ima antikancerogeno dejstvo, kaže dr Plavšić
Sve je više in nitro i in vivo dokaza da ovaj otrov ima antikancerogeno dejstvo, kaže dr Plavšićfoto: ABO PHOTOGRAPHY/shutterstock

Sve je više istraživanja koja pokazuju da pčelinji otrov ubija i maligne ćelije.

 

- Sve je više in nitro i in vivo dokaza da pčelinji otrov ima antikancerogeno dejstvo. Jedna od bioaktivnih komponenti iz pčelinjeg otrova izaziva smrt malignih ćelija, a da pri tome ne remeti funkciju normalnih ćelija. U jednom od najnovijih eksperimenata na laboratorijskim miševima pokazano je da pčelinji otrov ubrizgan direktno u karcinom dojke kod ženki miševa izaziva nestajanje tumora - kaže dr Plavšić.

 

 

 

makonda-tracker