najčešća pitanja

Sve što treba da znate o UPALI SINUSA: Kako je prepoznati, na koji način se leči i je li opasna?

0

Simptoma sinusitisa nema mnogo, ali su očigledni i jasno ukazuju na to šta izaziva tegobe, a veoma je važno obratiti se lekaru blagovremeno

Simptomi upale sinusa su očigledni
Simptomi upale sinusa su očiglednifoto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Sinusitis (upala sinusa) se definiše kao zapaljenje sluzokože paranazalnih šupljina zbog neadekvatne drenaže usled opstrukcije ulaza, infekcije ili alergije.

 

Najčešće je reč o poslevirusnoj bakterijskoj superinfekciji maksilarnog sinusa u vidu rinosinusitisa, piše Stetostkop.info.


Uzrok nastanka i vrste upale sinusa


Najčešći faktori koji dovode do nastanka akutnog sinusitisa su Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarhalis.

Ređe se izoluju anaerobne bakterije Streptococcus grupe A, Streptococcus aureus i gram-negativne bakterije. Faktori iz spoljne sredine, pre svih štetni i toksični gasovi, uključujući duvanski dim, doprinose pojavi sinusitisa i prelasku u hroničnu bolest.

 

Upala sinusa uglavnom je izazvana sterptokokom
Upala sinusa uglavnom je izazvana sterptokokomfoto: Shutterstock / BlurryMe

Hronični sinusitis može biti alergijski ili nastati kao posledica anatomskih izmena koje ometaju drenažu sinusa, a ređe se javlja zbog funkcijskih abnormalnosti mukocilijamog aparata. Sinusitis može biti povezan i sa bolestima donjih disajnih puteva.


Klinička slika - simptomi upale sinusa

 

Na akutni sinusitis mogu da ukažu:

 

  • povišena telesna temperatura
  • bol u predelu lica i čela, posebno na pritisak, koji se pogoršava pri naginjanju napred
  • pojačana sekrecija
  • zapušenost nosa


Otečena sluznica nosa može zatvoriti otvor sinusa i sprečiti pravilnu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. Zbog razlike u pritisku nastaje bol.

 

Zapušenost nosa simptom je upale sinusa
Zapušenost nosa simptom je upale sinusafoto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Sinusitis, ako se ne leči pravovremeno i adekvatno, može zahvati orbitu, okolne kosti i centralni nervni sistem. U hroničnom sinusitisu sekrecija se ispoljava slivanjem niz nazofarinks.

Dijagnoza


Rendgenska i ultrazvučna dijagnostika omogućuju vizualizaciju sinusa.

 

Bakteriološka ispitivanja rezervisana su za sinusitise kod kojih uobičajena terapija ostane bez efekta, za izuzetno teško oboljenje, oboljenje u imunokompromitovanih i nozokomijalni sinusitis, u kome nikad nije moguće predvideti uzročnika. Uzročnici se traže u aspiratu iz sinusa, a ne u nepouzdanom brisu nosa.


Lečenje


Nakon postavljanja dijagnoze sinusitisa i utvrđivanja uzroka simptoma i eventualne identifikacije uzročnika infekcije, predlaže se način lečenja.

 

Akutni sinusitis uglavnom se leči lekovima koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i otklanjaju infekciju.

 

Bol i pritisak u predelu lica, naročito pri naginjanju unapred, može da bude znak sinusitisa
Bol i pritisak u predelu lica, naročito pri naginjanju unapred, može da bude znak sinusitisafoto: Pormezz/Shutterstock

Terapija uobičajenog sinusitisa započinje se bez bakteriološke potvrde. Lekovi izbora su amoksicilin s klavulanskom kiselinom i sulphamethoxazole s trimethoprimom, dok su u drugom planu cefalosporini i tetraciklini. Da bi se umanjio bol, daju se analgetici i lokalni dekongestanti.

 

Ako antibiotici i dekongestanti ne pomognu, sinusi se ispiraju. Lokalni kortikosteroidi mogu da pomognu kod hronične bolesti. Hirurško lečenje je poslednji korak u terapiji sinusitisa.


Prognoza


Sinusitis je gotovo uvek bezopasan i uspešno se leči.

 

Ponekad sinusitis ipak može biti ozbiljnija bolest koja smanjuje kvalitetu života oboleloj osobi. Komplikacije sinusitisa su vrlo retke i mogu proizvesti dodatne simptome koji teško ugrožavaju zdravlje ili čak život bolesnika.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Devojci odstranili pola glave zbog infekcije

 

makonda-tracker