možda ste čuli...

Ovaj mineral se često koristi kod GRČEVA U NOGAMA: Telu je neophodan jer ima bar 300 uloga, a da li deluje i na mišiće?

0

Sigurno vam se makar jednom dogodilo da vas iz sna prene iznenadni i oštar bol u mišićima nogu, a često se preporučuje da se u ovom slučaju koristi jedan esencijalni mineral

jesu li grčevi u mišićima povezani s manjkom minerala?
jesu li grčevi u mišićima povezani s manjkom minerala?foto: Creative Cat Studio/Shutterstock

Grčevi u mišićima javljaju se relativno često, a kreću se od veoma blagih – toliko da ih jedva primećujemo – do veoma snažnih, toliko da nas probude i otežavaju hod.


Postoji mnogo razloga da nastanak grčeva u nogama, a malo je poznato da je jedan od njih i manjak jednog od najvažnijih minerala u organizmu.


Naime, kako piše medicinska platforma Healthline, pojava grčeva u nogama možda može biti izazvana nedostatkom magnezijuma, četvrtog po redu najzastupljeniheg minerala u telu, esencijalnog za regulisanje mnogih funkcija.

 

Magnezijum je uključen u više od 300 biohemijskih procesa u organizmu, što uključuje kontrakcije mišića i transmisiju nervnih impulsa.


Suplementacija magnezijumom često se primenjuje kod grčeva u nogama, iako Healthline naglašava da se većina studija pokazala neefikasnima kod ovog problema. Uglavnom nije bilo nikakve razlike nakon primene magnezijuma u odnosu na placebo, pa je potrebno još istraživanja o navodnoj vezi između ovog minerala i grčeva.

 

grčevi u mišićima nogu se često javljaju u snu
grčevi u mišićima nogu se često javljaju u snufoto: Marian Weyo/Shutterstock

Ipak, taj mineral se često koristi u te svrhe, a opznato je da magnezijum povećava felksibilnost, pomaže mišićima da se opuste i da se preventivno deluje na povrede. U svakom slučaju, neće biti naodmet da svoju ishranu obogatite ovim mineralom, jer je on, kao što smo pomenuli, neophodan za normalno funkcionisanje organizma.


Preporučene dnevne doze su:

 

  • 400-420 mg za muškarce
  • 310-320 mg dnevno za žene
  • 350-360 mg dnevno za trudnice


Ovaj mineral je najbolje unositi kroz ishranu, a nalazi se u značajnim količinama u bademima, spanaću, kikirikiju, sojinom mleku...
 

BONUS VIDEO

Megamagnezijum smuti

 

makonda-tracker