savet doktora

Da li vaše dete zapostavlja školu i gubi sate uz video-igre? Stručnjak nam je otkrio CAKU koja ća ga odvojiti od ekrana

0

Specijalni pedagog nam je otkrio trik uz pomoć kojeg na veoma elegantan način možete odvojiti vaše dete od ekrana i video-igrica.  

 

 

Postoji veoma elegantan trik uz koji možete odvojiti vaše dete od video-igrica
Postoji veoma elegantan trik uz koji možete odvojiti vaše dete od video-igrica foto: Shutterstock / Carballo

Sa dolaskom i razvojem novih tehnologija, pojavljuju se mnoge korisne stvari, ali i neki novi problemi. 

 

Mnogi će se složiti sa konstatacijom da je u poslednjih desetak, pa i malo više godina sve manje mališana na košarkaškim, fudbalskim i drugim sportskim terenima, nego što je to recimo bio slučaj tokom devedesetih i osamdesetih godina. 

 

Jedan od razloga za to je i što vreme koje su ranije provodili po parkovima i napolju, sada popunjavaju i uz kompjuter i mobilni telefon, kao i sve ono što oni nude, a to su, između ostalog i video igrice.  

 

Zavisnost od video igara je jedan od problema modernog doba i on je sve češći, kako u svetu, tako i u Srbiji, upozoravaju stručnjaci.

 

Ukoliko želite da smanjite vreme koje vaše dete provodi uz video-igre substitucija bi mogla da bude dobro rešenje
Ukoliko želite da smanjite vreme koje vaše dete provodi uz video-igre substitucija bi mogla da bude dobro rešenje foto: Shutterstock 4 PM production

Po proceni Udruženja psihologa Sjedinjenih Američkih Država neka granica koju deca ne bi trebalo da prelaze kada je u pitanju vreme koje u toku dana provode igrajući video igrice je - od jednog do dva sata, u zavisnosti od uzrasta i nekih drugih faktora.

 

Ukoliko smatrate da vaše dete provodi suviše vremena uz svoje omiljene junake iz video-igara, postoji jedna veoma delotvorna caka uz pomoć koje možete na elegantan način da pokušate da ga malo odvojite od istih.  

 

Taj trik je za Glossy otkrio specijalni pedagog i specijalista iz oblasti razvojne psihologije Marko Batur.  

 

- Ako mislite da vaše dete ima ili potencijalno može da razvije ovaj problem, onda je najbolji način da to probate da rešite substitucijom.  Drugim rečima, da pokušate da nađete zamenu za vreme koje vaše dete provodi za određenim uređajom igrajući igrice - objašnjava Batur za Glossy. 

 

On upozorava da je to proces koji može da traje duže ili kraće, u zavisnosti od konkretnog slučaja, odnosno od toga koliki faktor u životu datog deteta zauzimaju igrice.  

 

Ideja je da za svaku poželjnu aktivnost vaše dete dobije određeni broj bodova
Ideja je da za svaku poželjnu aktivnost vaše dete dobije određeni broj bodova foto: Alessandro Biascioli / Shuttestock

- Ovaj sistem podrazumeva da vaše dete za svaki napredak dobija određenu nagradu. Na primer, ako ste primetli da dete popušta u školi, izbegava da ide na treninge, na žurke i neke druge aktivnosti sa svojim vršnjacima i to zbog video igara, onda bi trebalo da pokušate sa ovim - kaže Batur. 

 

On navodi da je caka u tome da se detetu uvede bodovni sistem, koji bi nagrađivao sve njegove aktivnosti koje želimo da pospešimo. 

 

- Šetnja sa prijateljima ili psom, odlazak na trening, u bioskop, na žurku, čitanje 20 strana knjige, kupovina namirnica u prodavnici, sređivanje kuće, pranje sudova... Svaka od ovih aktivnosti nosi određeni broj bodova, po jedan, dva, tri...  I kada vaše dete skupi recimo sedam bodova, onda dobija dozvolu da igra sat vremena. Ideja je da nekom, da kažem kvalitetnijom aktivnošću, zasluži da može da igra - priča Marko Batur. 

 

Na taj način će, kaže Batur, dobiti svoju dozu zadovoljstva na zdrav način. 

 

- Neka dobije sat vremena igranja dnevno, neka dobije i dva, u nekim situacijama možda i malo više, ali da je pre toga ispunio sve svoje obaveze. Da nije popustio u školi, da nije prekosčio trening ili zapostavio neki drugi segment svog života - navodi Batur. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker