savet stručnjaka

Da li vaše dete suviše igra video-igrice? Profesionalac otkriva šta bi trebalo da uradite ako je vaš odgovor potvrdan

0

Koliko vremena provedenog uz video igrice je previše? Pitali smo stručnjaka za tu oblast. 

 

 

Da li vaše dete previše vremena provodi igrajući video igre?
Da li vaše dete previše vremena provodi igrajući video igre? foto: Shutterstock 4 PM production

Kada pričamo o bolestima zavisnosti, uglavnom se pomisli na probleme sa alkoholom, kockom ili drogom. Međutim, jedna od bolesti zavisnosti modernog doba, koja staje u red sa gore pobrojanima - je zavisnot od video-igrica.

 

Kroz razgovor sa specijalnim pedagogom i specijalistom iz oblasti razvojne psihologije Markom Baturom, pokušali smo da saznamo šta bi roditelji trebalo da urade ukoliko posumnjaju da njihova deca provode suviše vremena uz video-igrice.

 

Marko objašnjava da se po određenim parametrima može proceniti da li je vaše dete u opasnosti da stekne ovaj problem.

 

Marko Batur navodi da deca u principu ne bi trebalo da igraju video irge više od dva sata dnevno, ali da ima više parametara koji utiču na procenu
Marko Batur navodi da deca u principu ne bi trebalo da igraju video irge više od dva sata dnevno, ali da ima više parametara koji utiču na procenufoto: Alessandro Biascioli / Shuttestock

- Za decu do 14 godina je u redu da igraju oko sat vremena dnevno, a za adolescente do dva sata. To je zvanična procena Američkog udruženja psihologa. Ako baš prekoračuju tu granicu, može se reći da postoji opasnost od zavisnosti. Međutim, ima dece koja igraju i duže, ali nisu zavisna - kaže za Glossy Marko Batur, koji je nam je otkrio i koja je tačno razlika između zavisnosti i rekreativnog igranja.

 

Marko savetuje da ukoliko posumnjate da vaše dete možda ima ovaj problem, prvo otvoreno popričate sa njim.

 

- Kroz razgovor bi trebalo da pitate dete koliko vremena provodi igrajući, koliko su mu igrice značajne, kao i šta ga još zanima, koja još interesovanja ima. Da vidite kakvi su socijalni odnosi sa vašeg deteta sa drugovima i drugaricama, da li voli neki sport, ima simpatiju.... Ukoliko se ispostavi da sem igrica nema drugih interesovanja, da zbog njih zapostavlja društveni život i obaveze, to je onda alarm koji ukazuje da bi mogao da postoji problem - navodi Batur.

 

U zavisnosti od toga šta saznate tokom razgovora  sa detetom, zavisiće i vaši sledeći koraci.

 

- Ukoliko dobijete potvrdu ili se otvori sumnja, onda bi trebalo otvoreno da im kažete da mislite da bi mogao da nastane problem ukoliko nastave da suviše vremena provode igrajući video igrice i da želite da im pomognete. Probajte da nađete neki sistem koji bi pospešio druge aktivnosti deteta, a smanjio one gejmerske. Ako ni to ne pomogne, onda je možda vreme da se obratite stručnjaku - kaže Batur.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker