obratite pažnju

TEŠKE menstruacije su samo jedan od simptoma: Podmuklo oboljenje za koje su nekad POTREBNE GODINE da bude otkriveno

0

Bolno i hronično stanje koje pogađa žene karakterišu jasni simptomi za koje je nekad potrebno više godina za dijagnozu

endometrioza ima neugodne simptome koje neke žene opisuju i kao 'probadanje noževima iznutra'
endometrioza ima neugodne simptome koje neke žene opisuju i kao "probadanje noževima iznutra"foto: Jelena Stanojkovic/Shutterstock

Endometrioza je bolno stanje koje pogađa oko 200 miliona žena, sudeći po podacima "Američke fondacije za endometriozu".

 

Ovo stanje razvija se kada sluznica, odnosno endometrijum kreće da raste izvan materice, gde obično treba da se nalazi.

 

Tokom menstrualnog ciklusa, endometrijum se stvrdnjava i napokon se "raspukne" kako bi napustio telo tokom menstruacije, ali ako imate endometriozu, on raste izvan materice i ne može na takav način da napusti telo.

 

Rezultat je takav da ostaje "zaglavljen", iritira okolno tkivo i uzrokuje probleme koji mogu za posledicu imati hroničan bol koji se vremenom pogoršava.

 

Osim bola, drugi simptomi uključuju:

 

  • bolovi tokom uriniranja i defekacije
  • bolni seksualni odnosi
  • neplodnosti
  • obilno krvarenje tokom menstruacije
  • krvarenje između ciklusa
  • bol u donjem delu leđa i abdomenu pre, tokom i nakon menstrualnog ciklusa

 

Žena, Bol u stomaku, Menstruacija
foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Veruje se da je rizik za nastanak ovog poremećaja viši kod žena koje su dobile prvu menstruaciju pre 11. godine, cikus im traje kraće od 27 dana, a krvarenje duže od sedam, koriste tampone, nisu upotrebljavale oralnu kontracepciju i imaju genetsku predispoziciju za endometriozu.

 

Kako ultrazvuk pomaže u dijagnostikovanju endomentrioze?

 

Kako se navodi na portalu Healthline, ultrazvuk ne može da obezbedi dovoljno infomracija da bi se dijagnostikovala endometrioza, ali može da pomogne doktoru da suzi šta bi moglo da uzrokuje vaše simptome. Doktor može koristiti i vaginalni, ali i abdominalni ultrazvuk. Ako identifikuje da bi mogla biti u pitanju endometrioza, doktor će odlučiti koji su još testovi neophodni.

 

Kako se navodi, jedina zaista pouzdana metoda jeste laparoskopija. To je manja hirurška procedura koja pomaže doktoru da ima uvid u unutrašnjost vašeg abdomena i da sakupi uzorke potrebnog tkiva, koje se potom testira da se potvrdi dijagnoza endometrioze.

 

Zašto je nekad potrebno mnogo vremena da se dijagnostikuje endometrioza=

 

Za neke žene je saznavanje konačne dijagnoze dug proces, a često se desi da se usput dobije i pogrešna dijagnoza. Na portalu Healthline navodi se da je jedna studija iz 2012. uključila ispitanike iz Nemačke i Austrije koji su imali dijagnozu endometrioze.

 

po nekim istraživanjima, mogu biti potrebne godine da se dijagnostikuje endometrioza
po nekim istraživanjima, mogu biti potrebne godine da se dijagnostikuje endometriozafoto: 9nong/Shutterstock

Zaključeno je da je prosečno vreme od prvih simptoma i konačne dijagnoze čak 10,4 godina! 74% ispitanika je imalo barem jednu pogrešnu dijagnozu za to vreme.

 

Ni poznate žene nisu pošteđene endometrioze. Samo neke koje su priznale da se bore s tim stanjem jesu Džesi Džej, koja se borila da postane majka, ali su joj rekli da to neće biti (i, srećom, uspela je u svojoj borbi i rodila sina), Šeron Stoun, koja je pobačajem izgubila devetoro dece, mlada pevačica Halsi...

 

Bonus video

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak?

 

makonda-tracker