nikad nije kasno

Ne morate dušu da ostavite u teretani: 4 minuta FIZIČKE AKTIVNOSTI mogu da smanje rizik od OVE bolesti za 32 odsto

0

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da se računa svaki minut fizičke aktivnosti.

Bitna je intenzivna fizička aktivnost, makar i u trajanju od jednog minuta.
Bitna je intenzivna fizička aktivnost, makar i u trajanju od jednog minuta.foto: Andor Bujdoso / Alamy Profimedia

Svakodnevni trening je dobar za um i telo, međutim nova istraživanja sugerišu da ne morate da stalno boravite u teretani kako biste videli efekte, prenosi Healthline.

 

Nova studija otkriva da nekoliko minuta energične aktivnosti svakog dana, poput hodanja stepenicama ili brzog hodanja, može smanjiti rizik od određenih karcinoma.

 

Studija, objavljena u časopisu JAMA Oncology, bila je opservaciona studija koja je utvrdila da je četiri do pet minuta dnevno „intenzivne fizičke aktivnosti “ povezano sa manjim rizikom od raka u poređenju sa onima koji se ne bave ovom vrstom aktivnosti.

 

- Znali smo da fizička aktivnost može regulisati neke hormone povezane sa razvojem raka i pomoći u održavanju zdravlja imunološkog sistema - rekla je dr Marlin I. Mejers, medicinski onkolog

- Ovaj rad potvrđuje važnost vežbanja i pokušava da definiše količinu vežbanja koja je potrebna za smanjenje rizika od nekih karcinoma. Ovo je veoma važno jer je teško navesti one koji ne vežbaju ili neaktivne ljude da se posvete kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti i podržava preporuku da se vežba i bude aktivan čak i u kratkim intenzivnim periodima. -  dodala je ona.

 

Studija je pratila više od 22.000 ljudi prosečne starosti od 62 godine koji su sami prijavili da ne vežbaju. Svaki je nosio nosive uređaje za praćenje dnevnih podataka, a njihovo zdravlje je praćeno zbog raka tokom sedam godina.

 

Rezultati studije su pokazali da je fizička aktivnost od 4,5 minuta povezana sa smanjenjem incidence raka za 31 do 32 odsto. 

 

- Iako preporuke za opšte zdravlje i dalje sugerišu da se nađe vremena za rutinsko vežbanje, rezultati ove studije služe kao važna poruka za one koji ne nalaze vremena za redovno vežbanje, sugerišući da čak i kratki naleti energične aktivnosti mogu biti korisni za smanjenje rizik od raka - rekao je dr Luis Poters, predsednik medicine radijacije u bolnici Northwell Lenok Hill.

Vežbanje, Vežbe, Fitnes
foto: Shutterstock / ORION PRODUCTION

- Čak i aktivnost koja traje samo jedan minut ima pozitivan uticaj - dodao je.

 

Kratke navale energične aktivnosti mogu uključivati aktivnosti kao što su kućni poslovi, hodanje uzbrdo, nošenje teških namirnica, hodanje sa opterećenjem ili igranje energičnih igrica sa decom ili prijateljima.

 

- Rizik od raka je multifaktorski u rasponu od genetike do vežbanja, ishrane, alkohola, pušenja i izlaganja suncu. Svako poboljšanje načina života potencijalno smanjuje rizik od raka, tako da mali koraci u svakoj kategoriji mogu biti od velike pomoći-  rekla je Meiers.

 

- Znamo da je vežbanje dobro za mnoge stvari - ne samo za smanjenje rizika od raka, već i za kardiovaskularno zdravlje i mobilnost.- 

 

Iako rezultati mogu biti motivišući za ljude kojima je teško da se pridržavaju redovne rutine vežbanja, to ne znači da je četiri do pet minuta vežbanja sve što je osobi potrebno da ostane zdrava.

 

- Iako je ovaj rad usmeren na smanjenje rizika od raka, ovo možda nije optimalan režim za kardiovaskularno zdravlje -  rekla je Mejers i dodala: 

 

- Preporučujem 150-300 minuta aerobne vežbe umerenog intenziteta ili 75-100 minuta snažne aerobne vežbe svake nedelje. Ova studija podržava da su čak i male vežbe visokog intenziteta korisne i da vežbanje treba da bude uključeno u životni stil svake osobe. Nikad nije kasno za početak. -


- Poruka je, dakle, da ako vam se pruži prilika da hodate uz stepenice ili da hodate brzo u kratkim periodima tokom dana, to treba da učinite kao sredstvo za smanjenje rizika od raka -rekao je Poters.

 

BONUS VIDEO

 

Novak trening

 

 

 

 

makonda-tracker