više faktora utiče

Da li znate koliko vode bi trebalo da pijemo svakog dana? Nije ista doza potrebna za sve, a zavisi od ovih 7 faktora

0

Pogledajte u koju grupu vi spadate i koliko vam je vode neophodno na dnevnoj bazi. 

Po poslednjih studijama se pokazalo da je bolje stalno pijuckati vodu tokom dana, čak i kada niste žedni.
Po poslednjih studijama se pokazalo da je bolje stalno pijuckati vodu tokom dana, čak i kada niste žedni.foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Telo stalno gubi vodu tokom dana, uglavnom kroz urin i znoj, ali i zbog redovnih telesnih funkcija poput disanja. Da biste sprečili dehidraciju, morate svakodnevno da unosite dosta vode i tečnosti, kroz hranu ili piće. 

Ranije su zdravstveni preporučivali osam čaša od 8 unci, što je oko 2 litra, ili pola galona dnevno. Ovo se zove pravilo 8×8 i vrlo je lako zapamtiti.

Po poslednjih studijama se pokazalo da je bolje stalno pijuckati vodu tokom dana, čak i kada niste žedni.

Međutim, kao i kod većine stvari, ovo zavisi od slučaja do slučaja i od više faktora. Mnogi stvari (i unutrašnje i spoljašnje) na kraju utiču na to koliko nam je vode potrebno na dvenvnoj bazi.

 

Koliko nam je vode potrebno dnevno?

 

Koliko vam je vode potrebno zavisi od mnogo stvari i varira od osobe do osobe. Za odrasle, Nacionalneaakademije nauka, inženjerstva i medicine SAD je iznela svoje preporuke.

 

  • 11,5 šoljica (2,7 litara) dnevno za žene
  • 15,5 šoljica (3,7 litara) dnevno za muškarce

 

Nije svima neophodna ista količina vode
Nije svima neophodna ista količina vodefoto: Shutterstock / Krakenimages.com

Osim vode, ovo uključuje i druge tečnosti, kao što su čajevi i sokovi i iz hrane. U proseku svaka osova dobija 20 procenata vode iz hrane koju jedete ( Po Medicinskom institutu iz SAD ) 


Možda će vam trebati više vode nego nekom drugom. Koliko vam je vode potrebno zavisi i od (Po Centru za kontrolu i prevenciju zaraza iz SAD).
 

Faktori koji utiču na količinu potrebne vode

 

  1. Mesto u kojem živite: Trebaće vam više vode u toplim, vlažnim ili suvim područjima. Takođe će vam trebati više vode ako živite u planinama ili na velikoj nadmorskoj visini (Po istraživanju Biološkog fakulteta iz Barselone i drugih institucija).
  2. Vaš način ishrane: Ako pijete puno kafe i drugih napitaka sa kofeinom, možete izgubiti više vode dodatnim mokrenjem. Možda ćete takođe morati da pijete više vode ako je vaša ishrana bogata slanom, začinjenom ili slatkom hranom. Takođe, potrebno je više vode ako ne jedete mnogo hidratantne hrane poput svežeg ili kuvanog voća i povrća.
  3. Temperatura ili godišnje doba: Možda će vam trebati više vode u toplijim mesecima nego u hladnijim zbog znojenja.
  4. Vaše okruženje: Ako provodite više vremena na otvorenom na suncu, na visokim temperaturama ili u zagrejanoj prostoriji, možda ćete brže osećati žeđ.
  5. Koliko ste aktivni: Ako ste aktivni tokom dana ili puno hodate ili stojite, biće vam potrebno više vode nego nekome ko sedi za stolom. Ako vežbate ili radite neku intenzivnu aktivnost, moraćete da pijete više da pokrijete gubitak vode.
  6. Vaše generalno zdravlje: Ako imate infekciju ili temperaturu, ili ako gubite tečnost zbog povraćanja ili dijareje, moraćete da pijete više vode. Ako imate zdravstveno stanje kao što je dijabetes, takođe će vam trebati više vode. Neki lekovi poput diuretika takođe mogu dovesti do gubitka vode.
  7. Trudnoća i dojenje: Ako ste trudni ili dojite bebu, moraćete da pijete više vode da biste ostali hidrirani. Vaše telo ipak radi posao za dvoje (ili više).

 

REZIME

 

Mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna na dnevnom nivou da bi vaš organizam funkcionisao normalno, kao što su vaše generalno zdravlje, aktivnost i životna sredina.
 

 

makonda-tracker