obratite pažnju

Stomatolog otkrio dve MEGAZDRAVE namirnice koje KVARE ZUBE: Često ih jedemo, dobre su za organizam, ali nisu za OSMEH

0

Iako je opšte poznato da su ove dve namirnice zdrave, ali malo ko je znao da one ne deluju dobre na zube. 

Iako su ove namirnice zdrave za naš organizam, za zube baš i nisu
Iako su ove namirnice zdrave za naš organizam, za zube baš i nisufoto: stockfour/Shutterstock

Nije neka tajna da postoji veliki broj namica koje nisu baš najbolje za zdravlje naših zuba, kao i da su to uglavnom poslastice koje možemo da svrstamo u kategoriju - slatkiši.

 

Uz to, trebalo bi izbegavati i suviše tvrdu hranu, pošto i ona može oštetiti zube. 

 

Međutim, malo je onih kojih znaju da i neke namirnice koje se kategorišu kao veoma zdrave za ljudski organizam, takođe nisu baš najbolje za naše zube, navodi stomatolog iz Londona Sem Jetva.  

 

Kurkuma

 

Kurkuma može lako ofarbati naše zube u žuto
Kurkuma može lako ofarbati naše zube u žuto foto: Shutterstock / AxOst

Kurkuma se polsednjih godina nalazi u svim preporukama zdrave hrane i to potpuno zasluženo, a svi ističu njeno antiinflamatorno dejstvo.

 

Međutim, našim zubima se kurkuma i ne dopada nešto specijalno. Drugim rečima, ako želimo da naš osmeh ostane beo - trebalo bi da ne preterujemo sa konzumiranje kurkume. 

 

Ovaj žućaksto narandžasti začin, koji možemo naći u različitim jelima i oborcima, može lako da ih oboji vaše zube u svoju boju. To je posebno loše za one osobe koje su radile izbeljivanje zuba ili imaju fasete

 

- Posle tretmana izbeljivanja vaši zubi mogu da budu podložniji mrljama i iako porcelanske fasete ne bi trebalo da budu obojene kurkumom, vaši prirodni zubi mogu, a pošto su vaše fasete usklađene sa vašim prirodnim zubima, fasete će onda biti baš upadljive - objašnjava Jetva. 

 

Masline 

 

Pažljivo sa maslinkama!
Pažljivo sa maslinkama! foto: Wavebreak / Profimedia

Iako su one zdrave, ukusne i voii ih dosta ljudi, koštice koje se nalaze u njima mogu biti potencijalna opasnost za zube.

 

- Ako se desi zubima malo jače zagrizete košticu, može se desiti da se naprave pukotine na nekim zubima. A šansa za to je sve veća kako starimo, pošto vremenom naši zubi postaju sve slabiji - objašnjava doktor Jetva.

 

Zato, ukoliko baš volite maslinke, jedite ih jako pažljivo ili pre toga izvadite koštice. 

 

 

 

makonda-tracker