soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

apiterapija

Terapija pčelinjim proizvodima: Doktor savetuje kako da uz pomoć meda rešite probleme sa disanjem i ojačate imunitet

Pčelinji proizvodi su pokazali veliku efikasnost u rešavanju određenih respiratornih, kao i nekih drugih problema sa kojima se možemo susresti.  

Med u različitim formama može biti veoma zdrav za naš organizam
Med u različitim formama može biti veoma zdrav za naš organizamfoto: Chatham172 Shutterstock

Pojam apiterapija podrazumeva da se tokom procesa lečenja ili kao pomoć pri lečenju raznih problema sa kojima se ljudski organizam može suočiti upotrebljavaju proizvodi koji potiču od pčela.

 

Svetski dan apiterapije se svake godine obeležava 30. marta, a kako bismo bolje razumeli šta je ona tačno i gde se najviše koristi popričali smo sa dr sc. med. Zoricom Plavšić.

 

- Apiterapija predstavlja korišćenje pčelinjih proizvoda u toku prevencije bolesti, uz medikamentoznu terapiju u toku lečenja i u toku oporavka, rehabilitacije. Praktično kod svih oboljenja neki od pčelinjih proizvoda ili kombinacija pčelinjih proizvoda imaće pozitivni efekat. Možda se kod prevencije i lečenja akutnih i hroničnih oboljenja organa za disanje taj pozitivni efekat najbrže ispolji - kaže dr Plavšić za Glossy.

 

Apiterapija veoma povoljno utiče na disajne puteve
Apiterapija veoma povoljno utiče na disajne putevefoto: Douglas Olivares/Shutterstock

Kako se apiterapijom leče disajni putevi?

 

Za lečenje akutnih infekcija gornjih ili donjih disajnih puteva preporučuje se:

 

  • Inhalacija meda sa 10-15 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa u 2ml fiziološkog rastvora, preko aparata za inhalaciju
  • Mala kašika meda se pomeša sa 15-20 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa, drži u ustima neko vreme, malo promućka i na kraju proguta.
  • Dva puta u toku dana inhalacija vazduhom iz aktivne košnice u apikomori 2x po 15 minuta sa pauzom u trajanju 10 – 15 dana. Ponoviti više puta u toku sezone od marta do kraja septembra
  • Dva do tri puta u toku dana žvakati malu kašičicu meda sa voskom od poklopčića (devičanski vosak)

 

Efekat apiterapije

 

Za apiterapiju se često koriste med, propolis, kao i vazduh iz pčelinjih košnica.
Za apiterapiju se često koriste med, propolis, kao i vazduh iz pčelinjih košnica.foto: Shutterstock

Za lečenje se najčešće koriste med, propolis, kao i vazduh iz pčelinjih košnica. Njihov efekat se najbolje vidi kod naše sluzokože.  

 

- Sve bioaktivne supstance iz meda, propolisa i vazduha iz košnice deluju direktno na sluzokožu usta, ždrala i disajnih cevi. Na nivou sluzokože se ispoljava njihovo anti bakterijsko i anti virusno dejstvo. Sekret postaje vodenastiji, lakše se iskašljava, a funkcija trepljastih nastavaka ćelija ( prirodnih čistača pluča) se poboljšava. Kod hroničnog pušačkog bronhitisa ove trepljice zbog štetnog efekta duvanskog dima otpadnu, ali se one nakon prestanka pušenja i inhalacija regenerišu - navodi dr sc.med. Zorica Plavšić. 

 

Takođe, njihov efekat se ispoljava i na našim crevima, na koje deluju veoma blagonaklono. 

 

- Kada pacijent proguta med sa propolisom ili usitnjeni devičanski vosak, u crevima se stvaraju povoljniji uslov za razvoj dobrih bakterija, koje su odgovorne za adekvatan odgovor imunog sistema. Sve pčelinje proizvode bi trebalo davati paralelno sa klasičnim lekovima jer se pokazalo da se postiže bolji tzv. sinergistički efekat - objašnjava Plavšićeva. 

 

Dobra ze lečenje inficiranih rana 

 

Apiterapija pokazuje veoma dobre rezultate kod tretiranja rana ili infekcija, pošto pčelinji proizvodi imaju jako antibakterijsko dejstvo. Plavšićeva napominje da su to sve stvari koje su i naučno prihvaćene.  

 

- Danas je i od strane zvanične medicine priznat efekat primene sterilnih gaza sa medom u lečenju inficiranih rana ili dekubitusa ( rana koje se stvaraju kod pacijenata koju su nepokretni ili dijabetičara kod kojih se šećer ne kontroliše adekvatno). I med sam ili sa dodatkom propolisa ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo - kaže dr Plavšić. 

 

Apiterapija je veoma efikasna u lečenju inficiranih rana
Apiterapija je veoma efikasna u lečenju inficiranih rana foto: Profimedia/Nuno Fonseca

Različita istraživanja sa svih strana sveta došla su do zaključka da bakterije, za razliku od nekih lekova, ne postaju otpornije na pčelinje proizvode. 

 

- Ispitivanja su pokazala da ovo dejstvo ispoljavaju i na bakterije koje su rezistentne na antibiotike. Sa duge strane pokazalo se da bakterije ne razvijaju rezistenciju preme pčelinjim proizvodima - navodi dr Plavšić.

 

Kod nekih stanja, apiterapija dovodi do potpunog rešavanja problema, a u nekim ide kao dodatak uz klasičnu terapiju. 

 

- Kod respiratornih infekcija takav efekat se postiže inhalacijom vazduha iz aktivne košnice. Rekla bih da u takvim slučajevima dolazi do izlečenja. Ako se daju udruženo sa lekovima, skraćuje se uzimanje lekova jer brže dolazi do poboljšanja a vrlo često mogu da se smanje doze ili čak prekine terapija - navodi kaže dr Plavšić.